Kürtçe öğretmeni Zara Mihemedi Sine’de tutuklandı

Rojhılat’ın Sine kentinde, Kürtçe dersler verdiği için 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Zara Muhammedi, mahkemeye gidip teslim oldu. Çok sayıda kişi Muhammedi’ye destek için mahkeme önünde bir araya geldi. Muhammedi, “Umudunu cezaevlerine bağlayan düşmanların kül başına” dedi.

Kürtçe öğretmeni Zara Mihemedi Sine’de tutuklandı

Sine (Senendec) kentinde Nûjin Derneği Sosyal ve Kültür Komisyonu Üyesi olan Zara Muhammedi, öğrencilere Kürtçe ders verdiği için Şubat 2020’de Sine Devrim Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Muhammedi’nin kararın bozulması için mahkemeye yaptığı başvuru Mahkeme Başkanlığı tarafından reddedilmiş ve kendisinden güvenlik güçlerine teslim olması istenmişti.

Bugün Sine Mahmekesinin önünde toplanan çok sayıda kişi Muhammedi’ye destek verdi.

Burada bir konuşma yapan Kürt öğretmen, “Bu destek, sadece benim için değil, halkı için mücadele eden eden herkes içindir. Göstermiş olduğunuz saygı ve nezaketle hapiste olduğum her saniye emin olun daha büyük bir güven ve inançla çalışacağım” dedi.

Muhammedi ayrıca ünlü Kürt şair Qani'nin, “Umudunu cezaevlerine bağlayan düşmanların kül başına” dizelerini okudu.

“Zara öğretmen yalnız değildir”

Mahkeme önünde konuşan Nûjîn Derneği Meclisi Başkanı Soma Pumuhammedi de, “Nûjîn Derneğinin kurucularından Zara öğretmen 11 yıldır gönüllüce çalışıyor. Hergün her saniye cesurca çabaladı. Zara öğretmen yalzız değildir” dedi.

Nûjîn Derneği’nin ilk günden beri Zara Muhammedi’yi yalnız bırakmadığını belirten Purmuhammedi, “Hepimiz de biliyoruz ki bu mesele Zara öğretmenin şahsi meselesi değil, bir derneğin de değil, bir ulusun temel hakları meselesidir” diye konuştu.

Endama Desteya Rêveber a Encûmena Nûjîn, got, ev ne tenê meseleya keseke wek Zara ye, lê ev meseleya baweriyê ye û diyar kir, “Encûmena Nûjîn her ji yekem rojên xwe ve, ku wê pirsgirêkê serî hilda û ew mesele çêbû, Zara û hevalên wê hatin desteserkirin, xwe wek xwediya vê meselê dît. Bi piştrastî em hemû dizanin, ku ev ne meseleya kesekê, lê mesela Encûmena Nûjîn û netewa wê ye ku sereketirîn mafên wê ne.”

Ne olmuştu?

Sine kent merkezi ve köylerde açtığı kurslarda halka Kürtçe dil dersi veren Zara Muhammed’i, 23 Mayıs 2019’da İran güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak hapse atıldı. Muhammedi, 6 ay 10 gün tutuklu kaldıktan sonra 12 Aralık 2019 tarihinde 700 milyon Tümen (yaklaşık 33 bin dolar) kefaletle serbest bırakıldı.

Sine Devrim Mahkemesi 1’inci Şubesi, İran’ın ulusal güvenliğini tehlikeye atmak suçlamasını yöneltti. Mahkeme, Temmuz 2020’de Muhammedi’yi 10 yıl hapis cezasına çaptırdı.

Sine Temyiz Mahkemesi ise 16 Şubat 2021’de Muhammedi hakkında, “ulusal güvenliği tehdit etmek amacıyla grup kurmak” iddiasıyla alınan 10 yıl hapis cezası kararını 5 yıla düşürdü.

Nûjin Sosyal Kültür Derneği kurucularından olan Muhammedi, bölgede tanınan bir aktivist. Kültür ve doğa konusundaki çalışmalarının yanı sıra Kürtçe dil dersi konusunda gösterdiği çaba ile biliniyor.

Zara Muhammedi 2017 sonbaharında Kirmaşan’da yaşanan depremde mağdurlar için yardım kampanyasına öncülük etmişti.

Yine 2019 Newrozu’nda Loristan vilayetinde sel felaketinde mağdur olan aileler için kampanya düzenlemişti.

Muhammedi, 193 gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığında, 193 günü temsilen 193 Kürt çocuğa Kürtçe dil dersi vereceğini söylemişti.

Zara Muhammedi kimdir?

1990 yılında Sine’nin Serawleya Dêwlan köyünde doğdu. Sine Üniversitesi Coğrafi Bilimler bölümünü tamamladı.

Nûjin Kültür Derneği kurucularından olan Muhammed, Sine ve köylerinde 10 yıl boyunca Kürtçe ders verdi.