‘Kürtler diktatörlere layıktır’ diyen İranlı İmam özür diledi

‘Kürtler diktatörlere layıktır’ diyen İranlı İmam özür diledi

Kürtler için “Bu halk Saddam ve Erdoğan gibi diktatörlere layıktır” sözleriyle gündeme gelen İranlı İmam Muhammed Tevhidi, kamuoyunda kendisine gelen tepkilerden sonra, “Benim teyzelerim de Kürtlerle evli” diyerek özür diledi.

Geçtiğimiz günlerde Duhok’ta çekilen ve evcilleştirilmiş dişi bir aslanın doğum gününün kutlandığı görüntüler sosyal medyada birçok paylaşım almıştı. Görüntülerde aslanın etrafında toplananlar aslan için hazırlanan yaşpastayı hayvanın yüzüne vurduğu ve aslanın tavırları karşısında güldükleri görünüyor.

Görüntüler başta hayvan halkarı savunucular olmak üzere birçok kesimin tepkisine yol açmıştı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan aslanın sahibi Şeyh Bılınd Brifkani, “Evde beslediğimiz aslanın birinci yaş gününü kutluyorduk. Amacımız hiçbir şekilde hayvana zarar vermek veya incitmek değildi. Bu sevincimizi de paylaşmak istedik” dedi.

İranlı İmam’ın paylaşımı tepkiye yol açtı 

Avusturalya’nın başkenti Sidney’de yaşayan ve kendisini “reformist İmam” olarak tanıtan İranlı Muhammed Tevhidi, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bu video hakkında yaptığı paylaşımla Kürt halkı hakkında hakaret içeren sözler sarfetti.

17 Haziran tarihli paylaşımında Tevhidi, “Bu halk Saddam ve Erdoğan gibi onları çöp olarak kullanan diktatörlere layıktır. Hayvanlara böyle davrandıkları için tüm bu felaketler başlarına geliyor” ifadelerini kullandı.

Sidney Kürt Gençlik Vakfı da kendisini “İslami düşünür, reformist ve temsil ettiği akımın öncüsü” şeklinde tanıtan Şii imamın bu paylaşımına tepki göstererek, “Hayvanlara karşı butür davranışları tasvip etmediğimiz gibi bir kişinin yaptığı bir eylemi bir halka malederek hakaret etmeyi asla doğru bulmuyor ve kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

İmam özür diledi 

Babası da kendisi gibi Avusturalya’da imam olan Muhammed Tevhidi, sosyal medya paylaşımına gelen tepkilerden sonra özür diledi.

2007’de İran’ın Kum kentinde Ayetullah Seyid Sadık Şirazi’nin yanında din dersi aldıktan sonra “Hucutulislam” ünvanı alan Şii İmam, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu halk darken orada aslanın etrafında toplanan kalabalığı kastettim, Kürt ve Kürdistan halkını değil. Kaldı ki benim teyzelerim de Kürtlerele evli” dedi.

Sosyal medyayı aktif kullanıyor 

Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan İranlı İmam Muhammed Tevhidi daha önce de farklı paylaşımları ile takipçilerinden tepki almıştı.

2018’de mülteci kadın ve çocuklar hakkında paylaştığı bir twit tepkiye neden olunca benzer şekilde geri adım atmıştı.

Twitterda 460 bin takipçisi olan Tevhidi’nin sosyal medyada paylaştıkları da çokça tartışılıyor. İran ve Irak’la yakın ilişkiler içerisinde bulunan Şii İmam’ın Kanada merkezli bir derneğin Yahudilere detek veren ve Holokost’u kınayan etkinliğine katılması, yine ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Nikki Haley ile çektiği fotoğraf da gündem olmuştu.

İranlı İmam son twitter paylaşımlarından birinde ise, “Irak’a çok önemli bir hükümet toplantısına katılmaya gidiyorum. Toplantı IŞİD’den kurtarılan bölgeler üzerine. Bir süre sosyal medyadan uzak olacağım. Endişelenmeyin, Amerikan güvenlik timi yanımda olacak” sözlerini sarfetmişti.