Kürtlerin 'Xuşka Nesri'ni Qasımlo'nun eşi Helen Kreulich vefat etti

1989’da Viyana’da bir suikasta kurban giden Rojhılatlı Kürt lider Abdurrahman Qasımlo’nun eşi Helen Kreulich 89 yaşında hayata veda etti.

Kürtlerin 'Xuşka Nesri'ni Qasımlo'nun eşi Helen Kreulich vefat etti

1989’da öldürülen İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) öldürülen Genel Sekreteri Abdurrahman Qasımlo’nun eşi Helen Kreulich vefat etti.

Kasımlo’nun partisi Helen Kreulich’in Paris’te 89 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

1934’de Parg’ta dünayay gelen Helen Kreulich 1948 yılında bir grup TUDEY (İran Komünist Partisi) gençlik Üyesi arasında yer alan 18 yaşındaki Abdurrahman Kasımlo ile Çekoslovakya'da tanıştı.

Lena daha sonraki yıllarda kaleme aldığı ve Türkçe’ye "Kürt Ülkesinde Avrupalı Bir Kadın" adıyla çevrilen Avesta Yayınları’nda yayınlanan anılarında ilk başta aksanından dolayı Slovak sandığı bu Kürt genciyle tanışma anını "Hayatımda hiç kimse bana öyle bakmamıştı. O bakış hayatımı değiştirdi" diyecekti.

22 yaşında Prag Üniversitesi'nin Ekonomi ve Siyaset Bölümü'nü kırmızı renkli bir diplomayla (bu en iyi dereceyle mezuniyet demekti) bitiren Qasımlo ile  Kreulich 1952 yılında evlendi.

Ailesinin tüm itirazlarına rağmen Helen Kreulich aynı yıl İran büyükelçiliğine başvurarak Müslümanlığı seçti ve nikah masasına oturdu.  Çiftin Mina (1953) ve Hewa (1955) adlarında iki kızı oldu.

İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ) tarafından yapılan açıklamada Rojhılat Peşmergeleri arasında “Xuşka Nesrîn” (Nesrin kız kardeş)  olarak tanınan Helen Kreulich’in Paris’te 89 yaşında vefat ettiğini duyurdu.  

1971’de KDP-İ Genel Sekreteri seçilen Abdruhman Qasımlo 13 Temmuz 1989’da Viyan bir suikasta kurban gitmesi ardından  Helen Kreulich iki kızı ile birlikte Paris’te yaşama