Kuzey Kore, ABD'ye yönelik misillemenin acımasız olacağı uyarısında bulundu!

Kuzey Kore, kurucusu Kim İl-Sung'un doğum günü kutlamalarında büyük bir askeri geçit töreni düzenleyerek, ABD'nin "askeri histeri"sine son vermemesi halinde "en sert" eyleme başvuracağı tehdidinde bulundu. Kuzey Kore rejimi bu tehdidi yaparken, rejiminin nükleer test yapacağına dair duyumlar da artıyor.

Kuzey Kore, ABD'ye yönelik misillemenin acımasız olacağı uyarısında bulundu!

Başkent Pyongyang'da güneşli bir Cumartesi sabahı askeri araçlar ve on binlerce asker askeri müzik eşliğinde Kim-İl-Sung meydanını doldurdular. Ülkenin lideri Kim Jong-un'a bağlılık yemini edildiği sırada müzik kesildi. Ardından uzmanların yeni bir kıtalararası balistik füze (ICBM) olarak nitelendirdikleri nükleer füzelerin büyük bir kamyonun arkasında sergilendiği askeri araçların geçit töreni başladı.

Kuzey Kore devlet televizyonu törende sergilenen KN-08 ve KN-14 füzelerini gösterdi. Uzmanlar henüz test edilmemiş olmalarına rağmen, bu füzelerin ABD'yi vurabilecek menzile sahip olduklarını belirtiyorlar.

Gösteri sırasında Pukkuksong denilen denizaltından atılabilen 1,000 km meznile sahip balistik füzeler de (SLBM) sergilendi.

Uzmanlar birden fazla SLBM'lerin sergilenmesinin Kuzey Kore'nin yakın bir zamanda, tespit edilmesi zor olan denizaltı füzelerini kullanabileceğini gösterdiğini ifade ediyorlar.

Geçit töreni sırasında, Kuzey Kore'de en güçlü ikinci kişi olduğu söylenen Choe Ryong-hae, ABD'nin bölgeye savaş gemilerini göndererek bir savaş durumu yarattığını, nükleer saldırı dahil topyekün bir savaşla karşılık vereceklerini söyledi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA Kore Halk Ordusu Genel Kurmay sözcüsünden alıntı yaparak ABD'nin provokasyonuna kaşı misillemenin "acımasız" olacağını belirtti.

KCNA, Donald Trump'ın yarımada sularına donanma göndermesinin ardından da Suriye ve Afganistan'a saldırmasını, Washington'ın "açık tehdit ve şantaj" siyasetini seçtiğinin işareti olarak yorumladı.