Kuzey Kore ordusundan tehlikeli hamle

Kuzey Kore ordusundan tehlikeli hamle

Güney'e kaçan Kuzey Korelilerden gelen propaganda mesajlarının ülkeye ulaşmasının ardından Kuzey Kore, duruma tepki göstererek Güney ile iletişim hatlarını kesme kararı almıştı.

Bu olayın ardından artan gerilim dün yeni bir noktaya ilerledi.

Kuzey Kore ordusundan yapılan açıklamada Güney Kore'yle sınırda bulunan silahsız bölgeye asker gönderileceği belirtildi. Ordu silahsız bölgeye her an girmeye hazır olduklarını açıkladı.

Açıklamada, "Ön cepheyi bir kaleye çevirmeye ve askeri teyakkuzu artırmaya hazırız" ifadelerine yer verildi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı Kuzey'le gerginliğin artmasının ardından ABD'ye ortak çalıştıklarını belirtmişti.

NTV'nin haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un devlet yönetiminde söz sahibi olan kızkardeşi Kim Yo-jong, "Artık Güney Koreli yetkililerle bağları koparmanın zamanı geldi" ifadelerini kullanmıştı.

Kim, Seul yönetimine karşı ordunun gerekli adımları atması ve planlaması için görevlendirildiğini açıklayarak, Güney Kore’yi "düşman" olarak nitelendirdi ve yakında Seul'un iki ülke sınırındaki "işe yaramaz" irtibat bürosunun çöküşüne tanık olacağını kaydetti.

Broşür krizi

10 Haziran'da Güney Kore Birleşme Bakanlığı, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı.

9 Haziran'da Pyongyang yönetimin, Güney Kore ile tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

Kararın, Kim Yo Jong ve Seul yönetiminin 2010'da 50 Güney Korelinin ölümüne yol açan iki saldırının arkasındaki isim olduğuna inandığı eski istihbarat birimi başkanı Kim Yong Chol tarafından verildiği kaydedilmişti.

Güney Kore'de, Kuzey sınırında balonla broşür atma, yıllardır aktivistlerin başvurduğu bir yöntem. Kuzey Kore, bu eylemi kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Seul yönetimi, gerilimin yüksek olduğu dönemlerde bu tür eylemleri önlemek için bölgeye polis ekipleri gönderirken, Kuzey Kore'nin bunları tamamen yasaklaması yönündeki çağrılarına aktivistlerin özgürce hareket etme hakkı bulunduğunu vurgulayarak direniyordu.

Güney ve Kuzey Kore arasında, irtibat bürosu aracılığıyla her gün yerel saatle biri 09.00 ve diğeri 17.00'de olmak üzere iki telefon görüşmesi gerçekleştiriliyordu.