Kuzey Kürdistan’da yeni bir ulusal gençlik hareketi oluşumu

Kuzey Kürdistan’da hazırlıkları süren yeni bir ulusal gençlik hareketinin çalışmalarının sonuna gelindiği bildirildi.

Kuzey Kürdistan’da yeni bir ulusal gençlik hareketi oluşumu
Yaklaşık altı ay kadar önce hazırlıklarına başlayan yeni gençlik hareketinin çalışmalarının sonuna gelindiği kaydedildi.
 
Kuzey Kürdistan’da siyasi, kültürel ve sanatsal alanda çalışmalar yapacak olan bu gençlik oluşumu önümüzdeki haftalarda kuruluşunu kamuoyuna duyuracak. Ayrıca web siteleri de kısa zaman sonra yayın hayatına başlayacak.
 
Temel ilke ve amaçlarını belirleyen bu gençlik oluşumu, Kürdistan meselesinin çözümü için; “ulusların kendi kaderini tayin hakkını” savunuyor. Kürtlerin bir ulus olduğunu, Kürt sorununun da ulus-toprak çerçevesinde ele alınması gerektiğinin altını çiziyorlar. Kürt gençliğinin tüm katmanlarını ve farklı görüşlerini içerisinde barındıran bu yeni oluşum, çoğulcu, özgürlükçü demokratik bir anlayışı benimsiyor.
 
Sivil itaatsizliği, barışçıl bir mücadele yöntemini benimsiyor. 30 yılı aşkındır süren çatışmalardan ötürü Kürt milletinin çok zarar gördüğünü, Kürdistan meselesinin bu çatışmalar nedeniyle terörize edildiği fikri hakim. Türk devletinin, Kürtlerin meşru ulusal haklarını tanımamak için, iç ve dış kamuoyunu yanılttığını, Kürt meselesini bir “terör ve güvenlik" sorunu şeklinde ele aldığını, Kürt gençlerini de kriminilaze ettiği görüşünü paylaşıyor. Türk devletinin bu oyununu boşa çıkarmak için şiddeti red eden sivil, meşru bir mücadele yönteminin elzem olduğunu savunuyor. Kürt gençliğini sivil, meşru bir çizgide örgütleme çalışmalarına kuruluştan sonra başlanacak.
 
Temel ilke ve amaçları arasında Kürtçe’nin resmi dil olması ve ana dilde eğitim hakkı da yer alıyor. Türk devletinin, asimilasyon politikalarına karşı başarılı olunabilmesinin yolu; Kürtçe’nin resmi dil olması ile mümkün olacağını düşünüyorlar. Kürt gençlerinin Kürt tarihini ve kültürünü öğrenmeleri için de çalışmalar yapmayı planlıyorlar. Kuruluşunu ilan ettikten sonra Kürt dili, edebiyatı ve tarihi alanında, sempozyum, panel, konferans gibi organizasyonları düzenleyerek bu alanlardaki çalışmalara katkı sunmayı istiyor.
 
Yayına başlayacak olan web sitelerinde, politik, kültürel, tarih gibi konularda bilimsel yazıları yayımlanacak. Bunların yanı sıra önemli Kürt şahsiyetlerinin biyografileri ve Kürtlerle ilgili kısa video çekimleri de web sitelerinde yer alacağı belirtiliyor.
 
 
www.ciwanenkurd.org