Lavrov G7 Zirvesini eleştirdi; Rusya ve Çin'i kontrol etmeyi amaçlıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hiroşima'daki G7 zirvesinde alınan kararları eleştirdi. Lavrov, kararların "Rusya ve Çin'i kontrol altına almayı amaçladığını" söyledi.

Lavrov G7 Zirvesini eleştirdi; Rusya ve Çin'i kontrol etmeyi amaçlıyor

Lavrov, Cumartesi günü başkent Moskova'da düzenlenen diplomasi ve savunma politikası konulu konferansta konuştu.

Batılı ülkeleri Ukrayna'ya verdikleri desteği yoğunlaştırmakla eleştiren Lavrov, Rusya'nın bu ülkelerle açıkça karşı karşıya geldiğini belirtti.

Batının Rusya'yı sadece savaş alanında yenmek için çalışmadığını belirten Lavrov, “Rusya'yı jeopolitik bir rakip olarak da ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.

Lavrov, “Bugün Hiroşima'daki G7 zirvesinde tartışılan ve kabul edilen ve Rusya ile Çin'i kontrol altına almayı amaçlayan kararlara bakın" diye konuştu.

G7'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

G7 Zirvesi Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlendi. Zirveye; ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy de zirveye davet edildi.

G7 zirvesinde, Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı.

Ortak bildiride, "Ukrayna'ya desteğimiz sürecek. Rusya'nın yasa dışı eylemlerinin dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini hafifletme kararlılığımızda geri adım atmayacağız. Bugün, Rusya'nın egemen Ukrayna devletine karşı yürüttüğü yasadışı saldırının başarısız olmasını sağlamak ve uluslararası hukuka saygıya dayalı adil bir barış arayışındaki Ukrayna halkını desteklemek için yeni adımlar atıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, Rusya ve destekçilerine yönelik daha fazla yaptırım uygulama kararı alındığı belirtilirken; Rusya'nın enerjiyi G7 ülkeleri dahil dünyaya karşı silah olarak kullanmasını engellemeye yönelik çabaların artacağı kaydedildi.

Rusya'nın nükleer silah kullanımı konusundaki yaklaşımı ve Belarus'a nükleer silah konuşlandırma niyeti "tehlikeli ve kabul edilemez" olarak nitelendirildi.

Ortak bildiride, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya güvenlik desteğine devam etmeyi taahhüt ettiği ve bu desteği Ukrayna'nın ihtiyaçlarına göre şekillendirme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Rusya'nın saldırganlığını sürdürmesini engellemek adına koordineli yaptırımların sürdürüleceği kaydedilen bildiride, bu kapsamda endüstriyel makineler dahil teknolojik cihazlara ihracat kısıtlamaları ve imalat, inşaat ve nakliye gibi kilit sektörlere yönelik ticaret kısıtlamaları dahil yeni tedbirlerin hayata geçirileceği ifade edildi. Rusya'nın enerji gelirlerini azaltmaya yönelik adımların devam ettirileceği vurgulanan bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'nın uzun vadeli yeniden inşası için bedel ödemesini sağlamaya yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.