Lavrov: Suriye'nin kuzeyinde yeni bir askeri harekata izin verilmemeli

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'la görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Suriye'de yeni askeri müdahaleye izin verilmemesi gerektiğini" söyledi.

Lavrov: Suriye'nin kuzeyinde yeni bir askeri harekata izin verilmemeli

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'la Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye'nin Rojava ve Suriye'nin kuzeyine yönelik olası bir askeri operasyonu hakkında konuştu.

Lavrov, "Önemli olan, yeni askeri faaliyetlere izin verilmemesi, daha önce Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bulunan siyasi ilkeler temelinde diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanması" dedi.

Rusya'nın "Suriye'nin kuzeyindeki Türk varlığı konusunda anlaşmayı gerekli gördüğünü" belirten Lavrov, "bunun da diplomatik kanallardan yapılması gerektiğini" sözlerine ekledi.

Moskova'nın Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerde oynadığı arabulucu rolü hakkında bir soru üzerine Lavrov, Rusya'nın "Türkiye-Suriye ilişkilerinin normale dönmesi için yıllardır, Astana formatının kurulduğu andan beri çalışma yürüttüğünü" ifade etti.

“İsrail’in Suriye topraklarını bombalamasını kınıyoruz ve Şam Uluslararası Havalimanı’nda olduğu gibi Suriye’deki hayati tesislerin hedef alınmaya devam etmesi konusundaki endişemizi ifade ediyoruz” diyen Rusya Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumun, Suriyeli mültecilerin herhangi bir siyasallaştırmadan uzak dönüşlerini desteklemesi gerektiğine işaret etti.

Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’daki özel harekatına verdiği destek için Suriye’ye teşekkür etti ve Suriye ile bir dizi Arap ülkesi arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Şam'ın Rusya ve İran'ın Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkileri reforme etme çabalarını takdir ettiğini ve Ankara'nın yerine getirmesi gereken konular olduğunu vurguladı.

Mikdad, Suriye halkının bu malzemelerin ciddi bir kıtlığından şikayet ettiği bir dönemde ABD'nin Suriye halkının servetini ve yakıtını yağmaladığını da sözlerine ekledi. Ve ABD güçlerini Suriye'den çekmeden ve "terör örgütleri"ne desteklerini kesmeden Ortadoğu'da istikrarın sağlanamayacağını vurguladı.

(Kaynak: Sputnik/ RT / SANA)