Mahkeme'den Yasin Börü davasında Demirtaş'a azmettirici kararı

Mahkeme'den Yasin Börü davasında Demirtaş'a azmettirici kararı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobanê protestoları sırasında hayatını kaybeden Yasin Börü'nün ölümüne ilişkin görülen davada mahkeme tarafından ''azmettirici'' ilan edildi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı dava dosyasını, Kobanê protestoları sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü’nün ölümüne ilişkin dava dosyası ile resen birleştiren Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme kararında Demirtaş’ı “azmettirici” ilan etti

Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davaya bakan Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 6-8 Ekim Kobani eylemleri sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü ve 3 Hür Dava Partisi üyesinin davası ile birleştirilmesi amacıyla Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki kez talepte bulunmuştu. 

Mahkemenin verdiği gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: 

"Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 2015/224 esas sayılı dosyanın gerekçeli kararında özetle; söz konusu eylemlerin PKK/KCK’nın çağrıları üzerine işlendiğinin de kabul edildiği, tahrik konusu suçları işleyen sanıklarla bu suçların işlenmesini tahrik ettiği iddia edilen sanığın azmettiren sıfatı ile farklı dosyalarda yargılanmasının izahının hukuken de mümkün olmayacağı, zira CMK’nın 8. Maddesi anlamında her iki dosya arasında mutlak manada dar bağlantı bulunduğu dikkate alındığında mahkememiz ile Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyanın birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

Her ne kadar sanık Selahattin Demirtaş hakkında müsnet suçlardan dolayı mahkememizde görülmekte olan kamu davası ile Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5017/500 esas sayılı her iki dava dosyası arasında CMK’nın 8. Maddesinde belirtildiği şekilde bağlantı olduğu anlaşıldığında mahkememiz 2017/47 esas sayılı dosyanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/500 esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermiştir."