Maliki: Ankara'nın Irak ve Kürdistan topraklarında gözü var!

Maliki, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nin topraklarına "göz koyduğunu savunarak “Türkiye, 2023’te Osmanlı Devleti topraklarının geri alınacağını söyledi ve orası da Musul oluyor. Musul, tüm Kürdistan’ı kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Maliki: Ankara'nın Irak ve Kürdistan topraklarında gözü var!

Irak Eski Başbakanı ve Irak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki, Al-Ahad TV’ye verdiği röportajında Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Maliki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla başlattığı operasyonu değerlendirdi.

“Orası Musul oluyor; Musul, tüm Kürdistan’ı kapsıyor”

Türkiye’nin sınırlarını belirleyen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık eleştirdiği Lozan Anlaşması’na değinen Maliki, Türkiye'nin Musul ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik 'hırsları' olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, 2023’te Osmanlı Devleti topraklarının geri alınacağını söyledi ve orası da Musul oluyor. Musul, tüm Kürdistan’ı kapsıyor”

Erdoğan’ın geçtiğimiz sene yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin 2023’e “ekonomik, siyasi, askeri ve diplomatik olarak daha güçlü, daha bağımsız ve daha refah gireceğini” söylediği hatırlatmasında bulunan Maliki, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarını tekrar kontrol etmek istediğini öne sürdü.

Maliki, “2023’te Lozan Anlaşması sona eriyor ve onların da kastı tam olarak bu” dedi.

Tür Silahlı Kuvvetleri halihazırda Duhok’un Zaho ve Amedi ilçelerine bağlı kırsal alanda gerçekleştirdiği operasyon bölgelerinde pek çok noktada askeri üs ve kontrol noktaları kurmuş durumda.

“PKK durmalı ki Türkiye bizi hedef almasın”

PKK’nin varlığına ilişkin ise Maliki şöyle konuştu:

“PKK, Türkiye ile savaşmak üzere Irak toprakları içerisinde karargahını kurmuş ve üslenmiş durumda… PKK, Türkiye’yi vurmamalı ki Türkiye, bunu bir bir gerekçe olarak kullanıp bizi hedef almasın.”

Şii lider durumu “karmaşık” olarak nitelendirerek Türkiye’nin sadece PKK’yi hedef almadığını, daha derine indiğini, Duhok’taki sivil alanların yanı sıra Kürt ve Hristiyan köylerini de sürekli olarak bombaladığını belirtti.

Maliki ayrıca Kürtlerin, hem Türkiye ve hem de PKK’nin bölgedeki varlığından “rahatsız olduğunu” söyledi.

Irak’taki siyasi çıkmaz

Irak’ta Ekim 2021’den beri halen bir hükümet kurulamaması ve Cumhurbaşkanı seçilememesine ilişkin ise Maliki dış müdahalelerin şu anda en yüksek seviyede olduğunun altını çizdi.

“Biz İran’a kimsenin bize karışmamasını’ istediğimizi söyledik ve onlar da karışmadı” diyen Maliki, daha önce Irak’ın bu derece dış müdahalelere açık olmadığını belirtti.

Daha önce de müdahale olduğunu ama bu dönemki kadar olmadığını aktaran Maliki, Irak’taki mevcut siyasi süreç de “Türkiye’nin büyük oranda müdahalesi… Birleşik Arap Emirlikleri’nin bazı siyasi yapılar üzerindeki açık ve keskin kontrolü… ‘şunu yapın, bunu yapmayın’ tarzı emrivaki tutumlar, Şiiler olmadan süreci yürütün gibi sözler…” ifadeleriyle özetledi./Rudaw