Mardin’deki saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e yükseldi

Mardin'de Duhoklu iki ailenin içinde bulunduğu cipe yönelik saldırıda yaralanan Ahmed Celaleddin İbrahim tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Böylece saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 5’e yükseldi.

Mardin’deki saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e yükseldi

Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye giden araca Artuklu-Nusaybin kara yolunun Yeniköy mevkisinde akşam saat 01:00 sıralarında saldırı düzenlendi.

Saldırıda Duhoklu Abdullah Salih Mustafa (69) eşi Çimen Şahin Halid (75) ve kızları Hindirin Abdullah Salih (39) ile Wahide Haydar Casım (63) hayatını kaybederken Ahmed Celaleddin İbrahim (45) yaralandı.

Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ahmed Celaleddin İbrahim yapılan müdahalelerin ardın Elazığ Devlet Hastanesine sevk edildi.

Rûdaw muhabiri, Ahmed Celaleddin İbrahim’in de yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini aktardı.

Valilikten açıklama

Mardin Valiliği, saldırıyla ilgili 4 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada, “19 Ocak 2023 tarihinde Mardin ili Artuklu ilçesinde meydana gelen ve (4) Irak vatandaşının öldürülmesi ile (1) Irak vatandaşının yaralanması olayı ile ilgili olarak; Yapılan soruşturmada, olayın şüphelisi oldukları değerlendirilen M.Ş, F.A, A.Y ve A.K isimli 4 şüpheli şahıs Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gözaltına alınmıştır” denildi.

Açıklamada, “Olayla ilgili tahkikat titizlikle devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Duhok’ta tanınan iki din adamı

Saldırıda hayatını kaybeden Abdullah Salih Mustafa Mamîsî’nin Duhok’ta imam olduğu, eşi Çimen Şahin Halid ve kızları Hindirin Abdullah Salih ile birlikte Samsun’daki akrabalarını ziyarete gittikleri öğrenildi.

Wahide Haydar Casim’ın Diyarbakır’da doktor randevusu olduğu ve oğlu imam Ahmed Celaleddin İbrahim ile birlikte tedavi için yola çıktıkları bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Harbi Celaleddin İbrahim, ağabeyi Ahmed ile Abdullah Salih Mustafa’nın  Duhok’ta tanınan imamlar olduğunu belirtti.

Araç durdurularak kafalarına sıkılmış

Akşam son olarak saat 23:00 sıralarında annesinin kendilerini aradığını, bir restoranda durarak yemek yediklerini, kendilerine fotoğraf gönderdiklerini anlattı.

Ardından Nusaybin’e gitmek için yola çıkan aracın durdurulduğunu ve maktullerin kafalarına sıkılarak katledildiğini belirten Harbi Celaleddin İbrahim, “Annem Wahide Haydar Casım hayatını kaybetti, ağabeyim Ahmed yaralı. Kürdistan Bölgesi’nden her gün çok sayıda kişi Türkiye’yi ziyaret ediyor. Türkiye gibi büyük bir devlet konuklarının can güvenliğinden sorumludur. Türkiye hükümetinden beklentimiz bu olayın bir an önce aydınlatılmasıdır. Yine Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri vatandaşlarının başına gelen bu olayı takip etmeli, sorumluların bulunması için elinden geleni yapmalı” dedi.

Harbi Celaleddin İbrahim, “Ağabeyim Ahmed ile Abdullah Salih Mustafa Duhok’un tanınan iki imam hatibi. Neden öldürüldüler? Kim bu suçu işledi? Bu cinayetin aydınlatılması Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin görevidir” diye konuştu.

Wahide Haydar Casım Rûdaw’ın eski sunucusunun annesiydi

Saldırıda hayatını kaybeden Wahide Haydar Casım’ın kızı eski Rûdaw sunucusu Hawar Celaleddin İbrahim de, “Annem Erbil’de benimle yaşıyor. Sınır kapısını geçtikten sonra bize resim gönderdiler. Bu olay bizim için bir şok oldu. Araç devrilmedi, trafik kazası değil bu. Bu insanlar araçtan indirilerek katledildi. Öldürülenler yaşlı insanlar. Kardeşim Ahmed Duhok’ta tanınan bir kişi. Hiç kimse ile bir husumeti yoktu. Annem de kendi halinde biri. Diğer ailenin de öyle. Akrabayız, onların da kimse ili bir husumeti yok. Onlar için de çok üzgünüz” dedi.

Hawar Celaleddin İbrahim, Ankara, Bağdat ve Erbil’e de çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Bu Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi için büyük bir sorumluluktur. Her yerde kameraların olduğu bir yolda bu insanlar nasıl bu şekilde öldürülür açığa çıkarılmalı. Bu sadece bizim için değil, halkımız için de bir şok oldu. Çünkü hergün binlerce insan çeşitli amaçlarla Türkiye’ye seyahat ediyor. Bu şekilde öldürülmeleri normal mi? Bu yüzden sorumlular bir an önce bulunmalı.

Babamı da 1988’de aynı şekilde faili meçhul bir cinayetle yitirdik. O dönem Duhok Baas rejiminin kontrolündeydi ve babamın katilleri bulunamadı. Aynı şekilde annemi de kaybetmek bizim için çok büyük bir acı. Tamam babam savaşın olduğu bir ortamda öldürüldü. Peki ye annem, kardeşim ve diğerleri? Her yerde kamera var, gelen gidenler belli. Türkiye’de soruşturma başlatılmış. Duhok’ta da soruşturma yürütülüyor. Duhok Valisi Ali Teter bizzat ilgileniyor. Umarım katiller bu taraftan veya diğer taraftan olsun, bir an önce bulunur.”

Mardin'deki saldırıda annesi ve 3 akrabası ile hayatını kaybeden Ahmed Celaleddin İbrahim'in ailesine gönderdiği son fotoğraf