Mazlum Abdi: 'Kürt dili bizim kırmızı çizgimizdir'

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Kürt dilinin kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirterek, Suriye hükümeti ile Kürt diline ilişkin asla pazarlık yapmalarının söz konusu olmayacağını söyledi.

Mazlum Abdi: 'Kürt dili bizim kırmızı çizgimizdir'
Mazlum Abdi, Rojava Kürt Dili Kurumu’nun düzenlediği çalıştaya gönderdiği videolu mesajda “İnsanlık dil ile toplumsallığa adım attı. Bir ulus dili varsa ulustur. Bugün toplumun yüzyüze kaldığı birçok sorun, dil konusu ile yakından bağlantılıdır” dedi.
 
Mesajının devamında Kürt dilinin Rojava’daki seyrine de değinen Mazlum Abdi şunları dile getirdi:
 
 “Devrim sürecinde özgürlük ile dil, demokrasi ile dil, toplumsallık ile dil arasında çok büyük bir bağın olduğunu anladık. Devrimde hangi yöne adım atsak ilk önce dil meselesi önümüze çıktı. Çok esas bir konu olarak dil sorunun çözümü kendini acilen dayattı. Devrimimiz geliştikçe Kürt dilinin de geliştiğini ve önem kazandığını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Örgütsel çalışmalarda, bireysel ilişkilerimizde Kürtçe’yi esas almazsak toplumda da Kürtçe’yi geliştiremeyiz dedik. Bu temelde Kürt dilinin önemi her geçen gün arttı.”
 
Kürt dilinin kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu belirten DSG Genel Komutanı Abdi, Suriye hükümeti ile Kürt dili üzerine asla pazarlık yapmalarının söz konusu bile olmayacağını söyledi.
 
Mazlum abdi, siyasi alanda bazı tavizlerin verilebileceğini ancak Kürt dilinden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizerek, hala Kürt dilinin her alanda kullanımına ilişkin talebin yetersiz olduğunu belirtip, Rojava Kürdistanı’nda Kürt dil ve edebiyatına, Kürtçe eserlere öncelik verilmesi çağrısında bulundu.