Mazlum Abdi: Türkiye Şubat'ta Rojava'ya saldırabilir

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Şubat'ta Türkiye Rojava’ya Kobani üzerinden saldırabilir” diyerek “Türkiye'nin kendi Kürt sorununu çözememesinin günah keçisi haline gelmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mazlum Abdi: Türkiye Şubat'ta Rojava'ya saldırabilir

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi Türkiye'nin Şubat ayında Rojava’ya bir saldırı düzenlemesini beklediğini belirterek “Ankara kendi iç sorunlarını çözemediği için Suriyeli Kürtleri cezalandırmamalı” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Suriye’ye yönelik operasyonun her an başlatılabileceğine ilişkin açıklaması yine Ankara-Şam arasındaki normalleşme sürecine ilişkin Al Monitor’dan Amberin Zaman’a değerlendirdi.

Türkiye’nin Rojava’ya operasyon düzenlemesi tehditlerini ciddiye alıyor musunuz? sorusuna Mazlum Abdi “Türkiye'nin tehditlerini ciddiye alıyoruz. Şubat ayında bir saldırı bekliyoruz. Kobani kasabası, dünyadaki Kürtler için sembolik anlamı nedeniyle olası bir hedef. Türkiye seçimlere gidiyor ve Cumhurbaşkanı [Recep Tayyip] Erdoğan'ın milliyetçi desteği toplamak istediğinin farkındayız ve Rojava'ya tekrar saldırmanın bu amaca hizmet edebileceğine inanıyor gibi görünüyor “ şeklinde yanıtladı.

“Türkiye ile barışçıl ilişkiler istediğimizi defalarca söyledik”

Türkiye’nin operasyon düzenlemek için öne sürdüğü gerekçelerin geçmişte de dile geldiğini belirten Abdi bu konuda şunları söyledi:

“Birincisi, Türkiye'ye halkına, sınırlarına veya ulusal güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit oluşturmuyoruz. Suriye Kürtleri, DSG, Özerk Yönetim olarak biz Türkiye ile barışçıl ilişkiler istediğimizi, sizinle daha önceki görüşmelerimiz de dahil olmak üzere defalarca ifade ettik. Suriye'deki iç çatışmanın patlak vermesinden bu yana Türkiye'ye sınırlarımız içinden asla saldırmadık ve yalnızca Türkiye tarafından saldırıya uğradığımız zamanlarda yalnızca Suriye sınırları içinde meşru müdafaa için hareket ettik. Ne şimdi ne de gelecekte Türkiye'ye karşı düşmanca bir niyetimiz yok.”

Türkiye’nin çözüm sürecinin sona ermesi ardından kendilerine “düşmanca” yaklaştığını dile getiren Abdi, PKK ile DSG’nin bir olduğuna ilişkin iddiaları ise “Biz PKK değiliz. PKK ile organik bağımız yok. Bu suçlamaları reddediyoruz” cümleleriyle reddetti.

“Kürdistan'ın diğer parçalarına dair bir tasarımımız, planımız yok”

PKK’nin sadece IŞİD ile mücadelede Rojava’da rol üstlendiğini ve kadrolarının yönetim düzeyinde yer alamadığını belirten DSG komutanı “Ben Suriye Kürdüyüm. Benim geleceğim bu ülkede. PKK'nin IŞİD'e karşı mücadeleye yardım ettiği kesin. Ama bugün PKK'nin bizim yönetimimizde hiçbir rolü yok. Biz Türkiye'nin iddia ettiği gibi PKK'nin bir kolu değiliz. Biz ayrıyız. Evet, PKK lideri Abdullah Öcalan bizim için Rojava'da, diğer yerlerdeki Kürtler için bir semboldür. Ama Kürdistan'ın diğer parçalarına dair bir tasarımımız, planımız yok - Türkiye'de olsun, Irak'ta olsun, İran'da olsun. Suriye ve tüm Suriye halklarının geleceğinden endişeliyiz” dedi.

“Türkiye Kürtleri cezalandırmayı bırakmalı”

“Türkiye'nin kendi Kürt sorununu çözememesinin günah keçisi haline gelmek istemiyoruz” diyen Mazlum Abdi “ Zaten yeterince acı çektik ve bu şekilde sürekli saldırıya uğramayı kabul etmiyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye sivil altyapıya, elektrik santrallerine, petrol tesislerine saldırıyor ve ciddi hasarlara neden oluyor. Bu, özyönetimimizi yok etmeyi amaçlayan yeni bir tırmanış düzeyidir. Türkiye, kendi Kürt sorununu barışçıl demokratik yollarla çözemediği için halkımızı ve sınırlarının ötesinde yaşayan diğer Kürtleri cezalandırmayı bırakmalıdır” şeklinde değerlendirdi.

“ABD’nin çabaları yetersiz”

“ABD sizinle Türkiye arasında arabucuk yapıyor mu?” sorusuna ise Abdi şu yanıtı verdi:

“ABD yönetimi, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir askeri operasyonuna karşı olduğunu açıkça gösterdi. Ama bununla birlikte, Türkiye, gördüğünüz gibi, bize yönelik tehditlerinde ısrar ediyor. Bu da Amerika'nın çabalarının yetersiz kaldığını gösteriyor. Bu nedenle daha fazlasını yapmaları gerekiyor.”

"Saldırıya uğrarsak tüm gücümüzle savaşırız"

Barış istediklerini yineleyen DSG Komutanı “Ama saldırıya uğrarsak tüm gücümüzle savaşırız. Sonuna kadar direnmekte kararlıyız. Bu eskisi gibi, Afrin gibi, Serêkaniyê gibi olmayacak. Bu da IŞİD'e karşı operasyonların askıya alınacağı anlamına geliyor” dedi.

İstanbul’daki bombalı saldırıda Türkiye’nin DSG’yi sorumlu tutmasına ilişkin ise Abdi “Aynı haberi medyadan da duyduk. El Bab bölgesinin batısındaki güçlerimizin bulunmadığı bölgede, buradaki Türk üssünden başlayan saldırı sonucunda bazı çatışmalar yaşandığını ve buna karşılık o askerin öldüğünü biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Şam-Ankara yakınlaşması ile birlikte Türkiye’nin ABD’nin Suriye’den çekilmesi çağrıları yapmasını ise DSG konutanı “Türkiye'nin Esad rejimiyle uzlaşma hamlelerine paralel olarak ABD'nin Suriye'den güçlerini çekmesi gerektiğini söylediği kesinlikle doğru. Türkiye, Rusya'nın arabuluculuğuyla bize karşı bir ittifakı yeniden canlandırma, Adana mutabakatlarını yeniden devreye sokma ve genişletme çabası içindedir” şeklinde değerlendirdi.

“Kürt sorunu askeri yöntemlerle çözülemez” 

“Kürt sorunu askeri yöntemlerle çözülemez” diyen Abdi “Tarih bunu kanıtladı. İster Suriye'de, ister Türkiye'de olsun, ister başka bir yerde olsun, Kürt sorunu ancak barışçıl ve samimi diyalog yoluyla çözülebilir. Ve Türkiye, PKK ile barış görüşmeleri yürütürken, elbette burada, Rojava'da bizi olumlu etkiledi ve şimdi barış görüşmeleri rafa kaldırıldığı için tam tersini yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

"Suriye rejimi kendi taleplerinden asla taviz vermeyecektir"

Rusya’nın Esad yönetimi ile Ankara’yı aynı masada uzlaştırmak istediğini ancak bunun başarılı olacağına inanmadığını dile getiren Mazlum Abdi “Rusya, Türkiye ile Suriye rejimini aynı masaya getirerek Suriye'deki mevcut sorunları çözmeye çalışıyor. Ancak, bu tür girişimlerin başarılı olabileceğine inanmıyorum. Suriye rejimi kendi taleplerinden asla taviz vermeyecektir. Bunların başında Türkiye'nin Suriye topraklarındaki tüm birliklerini çekmesi ve Türkiye'nin silahlı Sünni muhalif gruplara verdiği desteği çekmesi geliyor. Aynı şekilde, Suriye rejiminin Türkiye'nin kuzeydoğudaki özerk yönetimi ezme taleplerine de boyun eğeceğine inanmıyorum. Ne bunu yapacak araçlara sahiptir, ne de koşullar bu tür planlar için elverişlidir” dedi.