Mazlum Abdi: Türkiye'nin gerçek hedefi Kobani

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Başkomutanı Mazlum Abdi, Türkiye'nin olası askeri kara harekatının “gerçek hedefinin” sembolik Kobani şehri olduğunu söyledi.

Mazlum Abdi: Türkiye'nin gerçek hedefi Kobani

Mazlum Abdi, Al-Monitor'a verdiği bir röportajda , Kobani'nin IŞİD’e karşı savaşlara tanıklık ettiği yer olması nedeniyle "Kürtler için son derece sembolik" olduğunu vurguladı

DSG tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 Kasım'da Kobani, Derik şehirleri ve Halep'in kuzey kırsalı ile Suriye-Türkiye sınırındaki diğer bölgeler Türk savaş uçakları tarafından hedef alınarak siviller ve DSG savaşçıları da dahil olmak üzere 13 kişi hayatını kaybetti .

Türk hava saldırıları ayrıca Suriye hükümet güçlerinin mevzilerini hedef alarak 16 askeri öldürdü

Suriye Ulusal Ordusu (SMO) olarak da bilinen Türk kuvvetleri ve onlara bağlı silahlı muhalif gruplar, top mermileri, insansız hava araçları ve hava saldırılarıyla Rojava’daki bölgeleri yoğun bir şekilde hedeflemeye devam ediyor.

Abdi, Türkiye'nin Halep'in kuzeyindeki Azez kentini 2019'da işgal ettiği diğer kentlerle birleştirmek amacıyla kenti almak istediğine işaret etti.

2019 yılında Türkiye, “Barış Pınarı” adını verdiği askeri harekâtın ardından Haseke'nin kuzeyindeki Sere Kaniye (Ras el-Ain) ve Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad'ı işgal etti. 

DSG Komutanı, böyle bir potansiyel askeri “kara saldırısının” bölgeyi istikrarsızlaştıracağını ve IŞİD'i ortadan kaldırma çabalarını sekteye uğratacağını vurguladı.

Abdi, Rus ve ABD'li yetkililerin Türk saldırısına ilişkin yaptıkları farklı açıklamalara ilişkin soruya "Daha fazlasını yapmaları gerekiyor" yanıtını verdi.

Daha da ileri giderek, Kobani ve Menbiç gibi Türk ateşi altındaki bölgelerin Rus kontrolünde olduğunu sözlerine ekledi.

Bu belirli zamanda Suriye hükümetine olası bir dönüşten bahsederken, ABD'nin Rojava’nın geleceği için net bir politikasının olmamasının "Şam ile başarılı bir şekilde müzakere etmemizi zorlaştırdığını" söyledi.

Suriye hükümeti "kendini yeri doldurulamaz olarak görüyor" diye ekledi.

“Türkiye Kürtlere karşı… özerk yönetimimizi yok etmek istiyor… bu tehditleri ciddiye alıyoruz” dedi.

Röportajı yapan kişi, Türkiye'nin Afrin'in kontrolünü ele geçirmesinin ardından operasyonda Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ, eski adıyla Nusra Cephesi) militanlarını kullanıp kullanmayacağını merak ederek bir soru yöneltti ve Abdi'nin yanıtı, "olası hazırlıklar olacak" oldu. bize karşı müşterek koordineli bir saldırı için.”

İstanbul patlamasıyla ilgili soru sorulduğunda Abdi, medyaya ilk kez bombayı yerleştirdiği için tutuklanan Ahlam el-Beşir'in “İslam Devleti ile bağlantılı bir aileden geldiğini” açıkladı. Kardeşlerinden üçü İslam Devleti için savaşırken öldü.”

13 Kasım'da İstanbul'da altı kişinin ölümüne ve 80 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı bir saldırı gerçekleşti ve Ankara, patlamanın arkasında Kürt partilerini suçlamakla suçladı. Ancak Kürt partiler patlamayla herhangi bir ilgisi olduğunu yalanladı.

Araştırdıktan sonra saldırının "Türkiye'nin kontrolünde faaliyet gösteren Suriyeli muhalif gruplar tarafından bize karşı savaşa zemin hazırlamak için düzenlendiği"nin ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.