Mazlum Abdi: Türkiye'nin saldırıları nedeniyle IŞİD'e karşı savaşı durdurduk

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, “Türkiye'nin saldırıları nedeniyle IŞİD'e karşı savaşı durdurduk” dedi.

Mazlum Abdi: Türkiye'nin saldırıları nedeniyle IŞİD'e karşı savaşı durdurduk

Mazlum Abdi, Zoom uygulaması üzerinden bir basın toplantısı gerçekleştirerek, Türkiye’nin Rojava’ya düzenleyeceği konuşulan kara operasyonunun olası sonuçlarını, ABD’nin operasyonu önleyip önlemeyeceği, Suriye yönetiminin tutumu, ABD’den beklentiler gibi merak edilen konu başlıklarını değerlendirdi, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin Pazar günü kontrolleri altındaki alanlara düzenlediği hava saldırıları ve halen devam eden daha küçük ölçekli bombardımanlar hakkında konuşan Mazlum Abdi; ABD’nin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk üzerinden saldırılara karşı olduklarını kendilerine ilettiğini ancak ABD’den daha güçlü bir tutum beklediklerini söyledi.

Abdi, “ABD Brett McGurk üzerinden bize resmi olarak ABD'nin bu operasyona karşı olduğu bildirildi. Amerika'nın tutumunun daha güçlü olması gerekiyor ki saldırı ihtimali gündeme gelmesin” ifadelerini kullandı.

“Şiddetli bir direniş göstereceğiz”

Türkiye’nin IŞİD’le mücadelenin sembolü olan Kobani’ye saldırıp saldırmayacağı konusundaki değerlendirmesi sorulan Abdi, başta ABD ve Rusya olmak üzere bölgede güç bulunduran ülkelerin Kobani’ye saldırılmasına karşı olduğunu, kendilerinin de askeri hazırlıklarını yaptıklarını ve Kobani’yi savunacaklarını söyledi: “ABD de Rusya da Kobani'ye saldırı düzenlenmesine karşı. Bizler saldırıya karşı hazırlığımızı yaptık, şiddetli bir direniş göstereceğiz.”

“Suriye ordusu bizimle birlikte savaşmalı”

Şam hükümeti ile Türkiye arasında bu saldırılarla ilgili bir işbirliği olduğunu düşünmediği belirten Abdi, “Herhangi bir saldırı gerçekleştiğinde Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye ordusunun birlikte karşı koyması gerektiğini söylüyor ve böyle olmasını umuyoruz” diye konuştu.

Mısır’a teşekkür etti

“Şu ana kadar Arap ülkelerinden Türkiye'nin bu saldırılarına karşı ciddi bir tavır görmedik, tutumlarını zayıf görüyoruz” değerlendirmesini yapan Abdi, yakın zamanda Türkiye’nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne düzenlediği hava saldırılarını kınayan Mısır’a ise teşekkür etti.

“Türkiye ile diyaloğu tercih ederiz”

Türkiye ile savaşmak istemediklerini, diyaloğu tercih ettiklerini vurgulayan Abdi, bugüne kadar Türkiye ile Suriye topraklarında karşı karşıya geldiklerini ancak gelişecek olan yeni kara saldırısı durumunda Türkiye’nin Suriye sınırındaki yerleşim bölgelerinde de savacaklarını belirtti. Mazlum Abdi, “Biz Türkiye ile savaşmak istemiyoruz, sorunu diyalog yoluyla çözmek istiyoruz ama eğer Türk devleti saldırılarına devam ederse bölgeye yayılan geniş bir savaş yaşanacaktır. Türk devleti ile savaşımız şu ana kadar Suriye topraklarında gerçekleşti ancak bir işgal olursa savaş, Türkiye'nin Suriye ile sınırı olan bölgelerine de yayılacaktır” dedi.

DSG Genel Komutanı Abdi, “Türkiye'nin saldırıları aynı zamanda Kürtlerin birliğini hedefliyor ve saldırılar bütün Kürtlere yönelik gerçekleştiriliyor. Kürdistan Bölgesi'yle aramızdaki ticaret sınır kapılarından şu an devam ediyor. Bu ticaretin saldırılar nedeniyle aksamamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“IŞİD de saldırmaya hazırlanıyor”

Mazlum Abdi olası saldırının IŞİD’i güçlendireceğinin altını çizdi: “Eğer Türkiye saldırırsa IŞİD güçlenecektir. IŞİD’li tutuklular kaçacaktır. Türkiye'nin saldırıları sırasında IŞİD'in de saldırıya geçeceğine dair bize ulaşan istihbarat bilgileri var.”