Mazlum Abdi’den olası Rojava Operasyonuna yönelik açıklama

Mazlum Abdi: Suriye'ye dahil olan aktörlerin çoğunun Rojava’da olası bir Türk askeri operasyonunu reddettiğini söyledi.

Mazlum Abdi’den olası Rojava Operasyonuna yönelik açıklama

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye'ye dahil olan aktörlerin çoğunun Rojava’da olası bir Türk askeri operasyonunu reddettiğini söyledi.

Al-Hurra TV kanalına verdiği röportajda Abdi, Suriye meselesiyle ilgili bir dizi meseleyi, özellikle de Türkiye'nin Rojava’ya yeni bir operasyon başlatma tehdidini ve bölgedeki yansımaları hakkında konuştu.

Abdi, bazı savunma amaçlı operasyonlar dışında, DSG’nin, Türkiye'ye karşı herhangi bir askeri operasyon gerçekleştirmediğini söyledi. Türkiye'nin siyasi hedeflerine ulaşmak için defalarca bu tarz iddialara başvurduğunu kaydetti.

Abdi, Türkiye'nin Rojava’da kontrolü altındaki bölgelerde demografik değişim politikası uyguladığını belirterek, “Türkiye, Suriye'deki Kürt sorununu ortadan kaldırmak istiyor. Diğer suçlamalar sadece bahane."

Türkiye'nin Türkiye merkezli Suriyeli mültecileri geri gönderme yönündeki insani iddialarının bir aldatmaca olduğunu, bunun yerine tüm Suriye'yi, Kürt halkını ve bölgedeki tüm toplulukları hedef alma gibi siyasi bir hedef taşıdığını vurguladı.

Abdi, Türkiye'nin Rojava’ya bir milyondan fazla Suriyeli mülteciyi yerleştirme projesi hakkında yorumda bulundu, “[Türkiye] onları asıl sakinlerinin yerine yerleştirmek istiyor… bu da asıl nüfusun yerinden edileceği ve diğerlerinin yerleştirileceği anlamına geliyor."

23 Mayıs'ta Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırı boyunca sözde “güvenli bölge” planının kalan bölümlerinin tamamlanması için adımlar atıldığını açıklayarak, “Yakında 30 km derinliğindeki güvenli bölgede başlattığımız projenin eksik kısımlarıyla ilgili yeni adımlar atacağız demişti.

Projenin bölge halkları arasında fitne tohumları ekmeyi amaçladığını belirten Abdi, DSG'nin bunu engellemek için tüm çabayı göstereceğini kaydetti.

DSG Genel komutanı, son Türk tehditleri konusunda ABD ve ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon ile sürekli temas halinde olduklarını belirterek, çok daha "güçlü ve iyi bir konuma" sahip olduklarını sözlerine ekledi.

"Bütün Amerikan kurumları Türk askerî harekâtına karşı olduklarını ifade ettiler ve Joe Biden ile Recep Tayyip Erdoğan arasında Madrid'de yapılan son görüşmede ABD'nin harekata ilişkin net bir duruş sergilediği bize söylendi."

Abdi, aktörlerin pozisyonlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, ancak devam eden Türk tehditleri ışığında, özellikle ABD'nin tutumunun hala yetersiz kaldığını vurguladı.

Abdi, Suriye hükümetinin pozisyonuyla ilgili olarak, Türkiye'nin tehditleri gerçekleşirse ve Rojava’daki bu alanlar işgal edilirse, “Türkiye destekli Suriyeli muhalif gruplar ve Suriye Ulusal Koalisyonu'na bağlı paralı askerler, Suriye rejimi karşısında güçlenecekler” dedi.

Abdi, Suriye Rejim hükümeti ve Rus müttefikinin Türkiye'nin tehditlerine karşı olduğunu, ancak “Suriye rejimi daha önce olduğu gibi mevcut tehditlerden yararlanmaya çalışıyor’’

Abdi, tehditlerin onları Rejimle anlaşmaya zorladığını ve hükümetin sınır şeridinde güçlerini konuşlandırmasına izin verdiklerini söyledi.

Abdi, Türkiye'nin tehditlerini gerçekleştirmesi durumunda DSG'nin seçenekleriyle ilgili olarak, “Saldırıyı püskürtmek bir bütün olarak Suriye'nin sorumluluğu haline gelsin diye şu anda çalışıyoruz. Suriye devleti bu savaşın içinde olmalı ve bu toprakları korumalı ve tüm Suriyeliler Türk işgaline karşı bu savaşa girmelidir. Ve yalnız kalsak bile yine bu saldırıya karşı duracağız.” diye ekledi.

Abdi, Türkiye'nin Rojava’yı işgalinin yerel, bölgesel ve uluslararası düzeydeki yansımaları konusunda uyardı ve ilgili ülkeleri bunu önlemek için müdahale etmeye çağırdı.

Herhangi bir askeri eylemin göç krizini daha da kötüleştireceğini, “insani bir trajediye” ve önemli demografik değişikliklere yol açacağını ve ayrıca IŞİD ile mücadele çabalarını engelleyeceğini de ekledi.

DSG komutanı daha da ileri giderek, “Kısacası aynı anda iki cephede savaşamayacağız. Doğal olarak birine odaklanacağız. Bölgeyi Türk saldırılarından korumak için kuzey cephesine odaklanacağız ve IŞİD'in uyuyan hücrelerine yönelik operasyonlarımız durma noktasına gelecek."

DSG'nin Türkiye'nin elindeki bölgelerde IŞİD liderlerine karşı gerçekleştirdiği çeşitli operasyonlara atıfta bulunarak, Suriye'deki Türklerin elindeki bölgelerin IŞİD’in uyuyan hücreleri için verimli bir zemin haline geldiğine dikkat çekti.

Abdi, ellerinde bulunan istihbari bilgilere dayanarak, IŞİD'in, uygun zamanı bulur bulmaz Hol Kampı, Deyrezzor kırsalı ve IŞİD’li mahkumlarının tutulduğu hapishanelere saldırılar düzenlemeye hazırlandığını söyledi.