Mazlum Abdi’den YPJ’li Çiçek Kobani hakkında açıklama

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, YPJ’li Dozgin Temo’ya (Çiçek Kobani) müebbet hapis cezası verilmesinin “uluslararası yasalarla çeliştiğini” söyledi.

Mazlum Abdi’den YPJ’li Çiçek Kobani hakkında açıklama

Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz gün Rojava Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) üyesi Dozgin Temo’ya (Çiçek Kobani) müebbet hapis cezası vermişti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Çiçek Kobani 2019'da Suriye topraklarından kaçırıldı ve Türk mahkemelerince müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu uluslararası yasalarla çelişiyor” dedi.

Abdi, “Kobani'nin kızı Çiçek, bu duruma maruz kalan ilk kişi değil. Çiçek ve yoldaşlarının davası, onlar sağ salim dönene kadar bizim davamızdır” ifadlerini kullandı.

undefined

Çiçek Kobani’ye müebbet hapis cezası

YPJ üyesi Çiçek Kobani, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları tarafından 21 Ekim 2019’da Rojava’nın Eyn İsa kasabasına bağlı Mişrefa köyünde yaralı olarak yakalandıktan sonra Türkiye’ye teslim edilmişti.

Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 3 ayrı suçlama ile yargılanan Kobani’ye, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve "adam öldürmekten" 10 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

Rûdaw’a konuşan Kobani’nin annesi Wahide Osman, hapishanede ziyaret ettiği kızının, kendisine kötü muamelede bulundulduğunu anlattığını söyledi.

Osman, "Suriye topraklarında tutuklandı, bu nedenle Türkiye'nin kızmı cezalandırma hakkı yok. İnsan hakları kuruluşlarının ve uluslararası toplumun bizi duymasını istiyoruz. İnsanları öldürdüğü doğru değil. Kızım katil değil” dedi.

Çiçek kobani’nin avukatı Hidayet Enmek de, “Tutuklandığında silahlı olduğunu kanıtlayacak hiçbir şey yok” diye konuştu.

Enmek, müvekkilinin (YPJ içinde) askeri değil, insani bir rolü olduğunu kaydetti.

Avukat Enmek, “Müvekkilimin Suriye'de tutuklanıp burada yargılanması, bu ülkeye karşı hiçbir şey yapmadığı için uluslararası hukuka aykırıdır. Karara itiraz edeceğiz sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız” ifadelerini kullandı.

Rudaw