Mazlum Kobane hakkında çıkarılan kırmızı bültenin ayrıntıları

Mazlum Kobane hakkında çıkarılan kırmızı bültenin ayrıntıları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'den teslim edilmesini talep ettiği Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane hakkında Interpol tarafından çıkarılan kırmızı bültene ilişkin detaylar da belli olmaya başladı. Kırmızı bülten, 2015’teki mahkeme kararına dayanırken Dışişleri Bakanlığı Washington’a bir nota vererek Kobani’nin Türkiye’ye verilmesini istedi. Bu girişim, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kobane'yi Beyaz Saray'a davet etmesinin ardından gerçekleşti.

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre, Interpolün internet sitesinde kimlik ismi olan Ferhat Abdi Şahin  arananlar listesinde bulunmuyor ama Adalet Bakanlığı yetkilileri kırmızı bülteni İnterpol’den de teyit ettirdiklerini öne sürüyor.

Kırmızı bülten, Kobane'ye 2015’de Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hakkında verilen bir mahkeme kararına istinaden çıkarılırken Kobane hakkında 2011’den bu yana ceza davası olduğu da belirtiliyor.

Kırmızı bültende Kobane için “Duran Kalkan’la birlikte silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın üst düzey bir üyesi” ifadesi yer alıyor ve toplamda üç sayfadan oluşan bu bültende Kobane'nin PKK geçmişine dair bazı iddialar öne sürülüyor.

Haberde aktarılana göre Kobane hakkındaki ilk ifadede, 9 Eylül 2010 günü Nadir Cücük, kayıtlara Fatih Özden diye geçen bir şüpheliyi fotoğrafından teşhis etti.

Haberde sonraki sürece ilişkin şunlar aktarılıyor:

"Cücük ifadesinde, şüphelinin kod adının “Şahin” olduğunu ve Suriye’ye kayıtlı bulunduğunu söyleyerek, Hakkari ve Şırnak kırsalında PKK adına faaliyetlerde bulunduğunu, Kuzey Irak’taki PKK kamplarında da görev aldığını belirtti.

Diğer bir ifade arşivlere 2012 yılında girdi.

Turan Torkoz isimli bir PKK şüphelisi, Suriye vatandaşı olan ve “Şahin Cilo” kod adını kullanan Ferhat Abdi’nin, PKK’nın silahlı eylemlerini organize eden HPG’nin üst düzey bir üyesi olduğunu söyledi.

Şahin hakkındaki bir diğer iddia da Suriye’ye geçmeden önce PKK’nın “Özel Kuvvetler Sorumlusu” olduğu yönündeydi.

Feyzullah Tunç’un 2012 tarihli ifadesine göre ise Şahin, PKK’nın Suriye’deki siyasi yapılanması PYD’den sorumluydu.

İnterpol’ün kırmızı bülteninde, Şahin hakkında Türkiye istihbaratının notları da yer aldı.

Şahin hakkındaki MİT notlarının bir kısmı şöyle:

1990 yılında PKK/KCK silahlı terör örgütüne katıldı. 1999 yılında, PKK / KCK silahlı terör örgütünün Avrupa sorumlusuydu.

2004 yılında, PKK / KCK silahlı terör örgütü icra komitesine seçildi.

2008 yılında şiddet eylemlerini organize eden HPG’nin sorumlusu oldu.

2011’de PKK / KCK mali sorumlusu oldu.

2013 yılında, YPG’nin Özel Kuvvetler komutanıydı. 2018 yılından bu yana PKK adına Suriye’den sorumlu oldu.
Kırmızı bültende, PKK’nın üst düzey kadrosunda bulunan tüm yöneticilerin isimleri de yer aldı"