McGurk'dan Obama'ya: DSG'nin daha az değil, daha çok desteğe ihtiyacı var

NPR'den Ari Shapiro, IŞİD ile savaşan koalisyonun eski ABD elçisi olan Brett McGurk ile, ABD'nin IŞİD'i mağlup etme politikası ve stratejisi ile Başkan Trump'ın ABD güçlerini Suriye'den geri çekme kararı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

McGurk'dan Obama'ya: DSG'nin daha az değil, daha çok desteğe ihtiyacı var

NPR'den Ari Shapiro, IŞİD ile savaşan koalisyonun eski ABD elçisi olan Brett McGurk ile, ABD'nin IŞİD'i mağlup etme politikası ve stratejisi ile Başkan Trump'ın ABD güçlerini Suriye'den geri çekme kararı hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Suriye Demokratik Güçlerinin (DSG), Suriye'deki binlerce güçlü ve dirençli IŞİD savaşçısı ve ailesini elinde tuttuğu son derece ciddi bir durum göz önüne alındığında, ABD'nin yapması gereken son şeyin Amerikan kuvvetinin yüzde 90'ını geri çekmeyi planlamak olduğuna dikkati çeken McGurk, bunun bir anlamı olmadığını, DSG'nin şu anda, daha az değil, aksine daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

ABD Başkan Donald Trump'ın ABD birliklerini Suriye'den çekme kararı konusunda eleştiren McGurk, Suriye konusunda, son derece önemli büyük bir kararın alınmasına yol açan herhangi bir gelişme olmadan, sadece yabancı bir lider Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapılan konuşmanın ardından bu derece stratejik sonuçları olan bir kararı etkili ve yetkili hiç kimseye danışmadan vermesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

IŞİD ile mücadele konusunda sahada iyi bir operasyon planları olduğunu, halifeliği fiziki olarak yok ettikten sonra özellikle Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) desteklemek için sahada belirli bir süre kalmak gerektiğini vurgulayan McGurk Suriye'de yaptıklarının oldukça dikkat çekici olduğunu vurguladı:

"IŞİD'i yenilgiye uğratmak ve Rakka gibi şehirleri, tek bir Amerikalı asker kaybı olmadan, kurtarmak için Suriyelilerden, Araplardan, Hristiyanlardan, Kürtlerden oluşan 60 bin kişilik bu gücü inşa ettik. Şimdi Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan bir gücümüz var. Onları desteklemek zorundayız. Bağus'dan çıkan binlerce en sert IŞİD savaşçısı ve aileleri var ve şimdi DSG onları tutuklamak ve kontrol etmek zorunda. Tam bu esnada biz DSG'yi terk mi edeceğiz, bu insanların tekrar caddelere dönmeleri için iyi bir şans var. Bu gerçekleşmeyecek bir şey."

Başkan Trump'a bir an önce geri çekilme emrini iptal etmesi tavsiyesinde bulunan McGurk, Trump'ın tüm ABD güçleriri geri çekme kararını yeniden gözden geçirmesini olumlu bulduğunu, bununla birlikte Trump'tan Suriye'deki askeri gücün sadece yüzde 90'ına tekabül eden 200 askeri geri çekmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Trump'tan geri çekilme kararını iptal etmesini ve Amerikalı komutan ve diplomatlara sahada yaptıkları işler için zaman ve zemin vermesi gerektiğini belirten McGurk, ordudan görevin tam ortasında geri çekilme emrini vermenin güçlerin, görevin ve IŞİD'in yeniden canlanma riskini artırmadan başka bir sonuç vermeyeceğine dikkat çekti.

IŞİD'in 2014'teki seviyesine bir daha dönemeyeceğini dile getiren McGurk, ancak tarihten çıkardıkları dersler ışığında ayrılıkçı militanların cezaevlerine konulduğu ve sonunda serbest bırakıldıkları taktirde gizli hücreler ve gizli ağlar şeklinde örgütlendiklerini hatırlatarak şunları dile getirdi:

"Yeniden dirilebilirler, Irak'ın istikrarına tehlikeye atabilirler ve bize tehdit oluşturabilirler. Bunun anlamı bunların bir daha ortaya çıkmayacağından emin olmamız gerekiyor. Bu da bir miktar ABD taahhüdü gerektiriyor. Bu hiç bitmeyecek bir savaş değil. Bu Amerika ordusunun savaş tarzı değil. Ama yerel halka güvenli bir zemin hazırlama girişimleri konusunda güvence veriyor."