Mehmet Metiner'den ATV dizisi 'Yalnız Kurt'a eleştiri: Zarar verdiler

ATV'de yayınlanan ve bir mahkeme sahnesiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ninde tepkilerini alan 'Yalnız Kurt' dizisine bir eleştiri de AKP'li Mehmet Metiner'den geldi: "Misyonumuza ve duruşumuza zarar verdiler."

Mehmet Metiner'den ATV dizisi 'Yalnız Kurt'a eleştiri: Zarar verdiler

ATV’de yayınlanan ‘Yalnız Kurt’ dizisinde Tekin Giritli isimli karakterin, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bir mahkemede yargılanırken görülmesi ve mahkeme heyetine “Kerkük ve Musul Türk yurdudur. Sizler, Büyük Orta Doğu Projesi’nin uydu oluşumlarından birisiniz” demesi gündem oldu.

Dizinin yayınlanmasının ardından Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığı "Olumsuz bir durum. Bahsi geçen Türk dizisini araştırıyoruz ve yakın zamanda yanıt vereceğiz” açıklaması yaptı. Rûdaw’a bilgi veren Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanı Yardımcısı Salar Osman da, "Bu dizi ile ilgili soruşturmamızı yürütüyoruz" dedi.

Gündemdeki sahnelere eski AKP milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner de tepki gösterdi. Dizide Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak Kürtlerine yönelik düşmanlık sınırlarını bile aşan nefret diline yaslanan diyalogların yer aldığını belirten Metiner, “Ayda bir neredeyse o yönetimin seçilmiş başkanı Neçirvan Barzani’yi ağırlayan Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan’ın Türk-Kürt kardeşliğine yaslanan ve herkese kazandıran köklü dış politikasına darbe vurdular” yorumunu yaptı.

Metiner’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Çok yazık, çok üzülüyorum. Kürtlere yönelik etnik inkarı ve asimilasyonu sonlandıran ve Kürt halkı üzerindeki cebri devlet politikalarını tarihe uğurlayan AK Parti’nin kazanımcı siyasetinin bir parçası olarak geliştirdiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle ilişkilerin darbelenmek istendiğini görmek ziyadesiyle üzüyor beni.

Irak Kürtleriyle tarihsel-dinsel kardeşliğe dayalı ittifakın günümüze taşınmasıyla elde edilen kazanımın bir kaç sözle berhava edilmek istenmesi beni derinden düşündürüyor. Kimin aklına hizmettir bu?

Suriye’nin kuzeyindeki PKK hakimiyetindeki alanlara askeri operasyonun yapılmak istendiği bir dönemde PKK ile mücadelede nasıl Türkiye’nin yanında yer aldığını bildiğimiz Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ırkçı bir nefret diliyle düşmanlaştırılması kime hizmet anlamına gelir, takdirini size bırakıyorum. Irak’taki Federe Kürt yapısını ‘gayrı meşru’ ve ‘işgalci’ ilan etmek nasıl bir bilincin veya aklın ürünü olabilir?

Irak Anayasası’na göre kurulmuş, BM nezdinde varlığı tanınmış ve ülkemizin de çok yakın ve derinden ilişkili olduğu Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni düşmanlaştırıcı bu nefret dili, terörle mücadelemize vereceği zararın yanı sıra Türk-Kürt kardeşliğini de derinden darbeleyen bir aklın ürünüdür.

Bu ırkçı nefret dilinin PKK’nın tam da arayıp da bulamadığı bir şey olduğunu bilmeyenler bize milliyetçilik taslamasınlar.