Mele Ali’yi bekleyen ceza

Mele Ali’yi bekleyen ceza

Kendi yöntemleriyle şifa dağıttığını öne süren ve şikayetler üzerine gözaltına alınan Mele Ali Kelek’in 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Hewler'’in Kelek ilçesinde “Muhammed Resullulah Hastanesi” adını verdiği mekanda, “nebevi tıp” dediği yöntemle hastaları iyileştirdiğini iddia eden Mele Ali Kelek, bir hafta önce Duhok polisi tarafından gözaltına alındı.

Polis kaynakları, henüz kendisi için avukat atanmayan Mele Ali’nin, Sağlık Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine gözaltına alındığını belirtti. Duhok Cezaevi’nden tutuklu bulunan Kelek’in, 6 Haziran’da hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Hakkında 3 dava var

 Rûdaw’a konuşan Kelek’in tutuklanması süreci hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, “Mele Ali hakkında daha önce iki dava vardı. Davalar Sağlık Bakanlığınca açılmıştı. Son dava da yine bakanlık tarafından açıldı” dedi.

Kaynak, bakanlığın polisten, davaların takipçisi olmasını istediğini belirtti.

İlk davanın, Kelek’in, “deve idrarının ilaç olduğu” iddiası üzerine, ikincisinin ise “kadın sünnetinin yapılması gerektiği” sözleri üzerine açıldığı öğrenildi. Üçüncü dava da “peçete yemenin insanı zayıflattığı” iddiası üzerine açıldığı biliniyor.

Geçtiğimiz ay Erbil’de Kelek’in bu tavsiyesine uyan bir kadın, 46 günde binden fazla peçete yiyince bağırsakları tıkanmış, acil ameliyata alınmıştı.

 Hakkındaki suçlama “halkı kandırmak”

Duhok Polis Müdürü Tarık Ahmed, Mele Ali Kelek’in kefaletle serbest bırakılması hakkında, “Şimdiye kadar böyle bir başvuruda bulunan olmadı. Ne zaman avukat tutulup dava dosyası incelenirse mahkeme kefaletle serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir” diye konuştu.

Kelek’in 6 Haziran’da mahkemeye çıkacağını belirten Tarık Ahmed, söz konusu tarihte yapılacak olan duruşmanın son davayla ilgili değil, eski davalarla ilgili olacağını kaydetti.

Duhok Temyiz Mahkemesi Başkanı Hakim Muhammed Emin Şerefhani, “Mele Ali, halkı kandırmayla ilgili 456 Sayılı Yasa çerçevesinde tutuklandı” dedi.

Avukat Hejar Subhi, “İlgili maddeye göre suçu sabit görülürse 1 yıldan 5 yıla kadar ceza alabilir” diye belirtti.