Mele Mustafa Barzani'nin 40. ölüm yıldönümü

Kürt milletinin efsanevi lideri Mustafa Barzani, 1975 yenilgisinin ardından bu yenilgiyi hazmedemeyerek kanser hastalığına yakalandı.

Mele Mustafa Barzani'nin 40. ölüm yıldönümü

Kürt milletinin efsanevi lideri Mustafa Barzani, 1975 yenilgisinin ardından bu yenilgiyi hazmedemeyerek kanser hastalığına yakalandı.

Bu hastalığında, 1975 yenilgisinin, Kürdistan Otonomisinin yıkılmasının, İran ve ABD ihanetinin büyük etkisi olduğunu ileri sürmek yanlış olmazsa gerek.

Hastalığı sırasında tedavi için ABD’ye götürüldü. Ne yazık ki kendisine yapılan tedavi, kanser hastalığından kurtulmasını sağlayamadı.

1 Mart 1979 tarihinde yani bundan 40 yıl önce çok sevdiği ve uğruna ölümleri göze aldığı Kürdistan’ı ve halkını istemeyerek de olsa terk etti. ABD’nin Başkenti Waşhington’da hayata gözlerini yumdu.

Efsanevi Kürt liderinin ölümü, bütün Kürdistan parçalarındaki ve dünyadaki Kürtler arasında büyük bir üzüntü ve şoka yol açtı. Kürdistan yasa boğuldu.

Irak’ta Baas Askeri Diktatörlüğünün varlığından dolayı ne yazık ki kendi bölgesinde, Kürdistan’ın Güneyinde toprağa verilemedi. Doğu Kürdistan’da toprağa verildi. Daha sonraki bir tarihte, Kürdistan’ın Güneyinde Behdinan Bölgesine taşındı.

Efsanevi Kürt liderinin, mezarının bir pêşmergenin mezarından görkemli olmamalı vasiyetine uygun olarak mütevazi ve görkemli olmayan bir mezarda ziyaretçilerini karşılıyor. Yanında onun mücadele çizgisini devam ettiren ve genç yaşta hayatını kaybeden ve Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’nin babası olan oğlu İdris Barzani’nin de mezarı onun yanındadır.

Efsanevi liderin kısa yaşam öyküsü

Mustafa Barzani, Kürdistan’ın tanınan önemli bir aşiretinden olan Şeyh Muhammed Barzani’nin oğludur. 14 Mart 1903 yılında Barzan köyünde dünyaya geldi. Daha üç yaşında iken, ağabeyi Şeyh Abdulselam Barzani ve annesiyle birlikte Diyarbakır’a sürgün edilip hapse atıldı. Bugün Diyarbakır’da müze haline gelen tarihi ve başka ünlü Kürtlerin de yattığı hapishanede yatar.

12 yaşına geldiği zaman, ağabeyi Şeyh Abdulselam Kürt milli hareketine liderlik yapmaktadır.

Şeyh Abdülselam Barzani, Osmanlı İmparatorluğuna karşı yürüttüğü mücadelede yenik düşer. Kürdistan’ın Doğusu’na gider. Daha sonra tekrardan dönüşe karar verir. Kürdistan’ın Kuzeyinde Van’da bir aileye misafir olur. Ne yazık ki misafirlikte ihanete uğrar, yakalanıp Musul’a götürülür. Musul’da hukuk dışı ve hızlı bir yargılama sonucu idama mahkûm edilir. Çünkü Irak Devleti, Şeyh Abdulselam Barzani “belasından” hızla kurtulmak istemektedir.

Şeyh Abdulselam, kardeşi Mustafa Barzani’nin gözlerinin önünde idam edilir. Bu trajik gelişme üzerine Mustafa Barzani, milli mücadeleye katılmaya karar verir. Bu kararıyla birlikte, Kürt milletinin düşmanı devletlere teslim olmamayı da kendisine ilke olarak benimser.

Mele Mustafa Barzani hem efsanevi siyasi bir lider ve hem de askeri bir dehaydı

Mele Mustafa Barzani ismi, Kürdistan’ın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesiyle her yönüyle örtüşen, iç içe geçen bir isimdir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin mihenk taşı pozisyonundadır. 

Mustafa Barzani, tüm diğer Kürt liderlerinden daha etkin, daha evrensel, halkla bütünleşen bir liderdir. Dünyada en çok tanınan Kürt liderlerinin başından gelmektedir.

Mele Mustafa Barzani, Kürdistan milli mücadelesini yerel plandan, Kürdistan geneline ve evrensel plana taşımıştır. Mele Mustafa Barzani’nin yürüttüğü milli mücadele Kürdistan’ın bütün parçalarındaki ve dünyadaki Kürtleri derinden etkilemiş, bilinçlendirmiştir. Kürtlerin, dünyada, geniş ve yaygın plânda tanınmasını sağlamasıdır.

Mele Mustafa Barzani Kürt milli hareketini, Şeyh Abdulselam ve Şeyh Ahmet Barzani’den devralıp, sürekli hale getirmiştir.

Mele Mustafa Barzani, milli mücadeleyi yürütmek için modern anlamda ve çağdaş koşullara uygun olarak PDK’yi kurarak partili mücadeleyi başlatmış ve sürdürmüştür.

Mele Mustafa Barzani, sadece bir milli siyasi lider değil, aynı zamanda efsanevi askeri bir lider ve dehadır da. Bütün Kürtler Mele Mustafa Barzani’yi böyle tanıyorlar ve tanımlıyorlar.

Bu askeri dehasından dolayı, “general”, “başkomutan”, “büyük savaşçı” lakaplarıyla tanımlanmış ve Kürdistan Mehabad Cumhuriyeti’nde de Genel Kurmay Başkanı olmuştur.

Mele Mustafa Barzani’nin generalliği, savaşçılığı, başkomutanlığı mücadele sahasında pêşmergeleriyle birlikte savaşa katılmasıyla bir anlam kazanmıştır.

Ölümünün 40. yılında Mele Mustafa Barzani'yi saygıyla anıyor, mücadelesinin ruhunu yüreğimizde hissediyoruz.