Mersur Barzani silah satışı yapan dükkanların kapatılmasını istedi

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mersur Barzani, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı'na yasadışı silah satışını kontrol etmek amacıyla silah depolarını kapatma çağrısında bulundu.

Mersur Barzani silah satışı yapan dükkanların kapatılmasını istedi

Barzani, "İçişleri Bakanlığı'ndan insanların hayatlarının korunması için silah dükkanlarını kapatmalarını ve tüm yasa dışı silahlara el koymalarını istedim" dedi.

"Halkımızın ve ülkemizin güvenliği kötülerin, kaçakçıların kurbanı değildir. Kürdistan halkını yasadışı silahları hükümete teslim etmeye, Kürdistan'ı yasadışı silahlardan temizleme sürecinde yer almaya çağırıyorum. Ardından silah meselesi kanunla düzenlenecek” diye konuştu.

Başbakan Barzani ayrıca mahkemelere, "Yasaların uygulanmasını ihmal etmeyin. Mahkemeleri mümkün olan her şekilde destekleyeceğimizi ve yardımcı olacağımızı temin ederim" diye seslendi.

Mesrur Barzani'nin mesajı, geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi'nde 6 kişinin silahlı saldırıda öldürüldüğü bir zamana denk geldi. Söz konusu saldırılardan 4’ü Erbil'de, 1’i Duhok'ta, 1’i de Süleymaniye’nin Seyyid Sadık ilçesinde gerçekleştirilmişti.

Son saldırı ise 28 Haziran’da Selahaddin Üniversitesi'nde yaşandı. Dr. Kawan İsmail ve Dr. İdris İzzet bir öğrenci tarafından katledildi. Saldırı büyük tepki topladı.

Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani olaydan dolayı taziyelerini iletti ve faillerin cezalandırılmasını istedi.

Rûdaw tarafından derlenen bilgilere göre, bu yılın başından 28 Haziran 2022'ye kadar Kürdistan Bölgesi'ndeki çeşitli olaylarda 32 erkek öldürüldü. Bir kadın örgütü de ayrıca son altı ayda 23 kadının öldürüldüğünü duyurdu.

Cinayetlerin Erbil (15), Süleymaniye (9), Duhok (4) ve Halepçe'de (1) işlendiği açıklandı.

Kadın Adli Yardım Teşkilatı'na göre ise Erbil'de 8, Süleymaniye'de 7,Duhok'ta da 7 kadın öldürüldü.