Mesrur Barzani: Irak, 11 Mart Anlaşması’nı imzalamaya mecbur kaldı

Başbakan Mesrur Barzani, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki Eylül Devrimi ile dönemin Irak Hükümeti arasında 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşmanın 53’üncü yıl dönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı.

Mesrur Barzani: Irak, 11 Mart Anlaşması’nı imzalamaya mecbur kaldı

Irak’ın karşılaştığı direniş nedeniye 11 Mart Anlaşması’nı kabul etmeye mecbur kaldığını belirten Başbakan Barzani, “Irak Hükümeti, Ölümsüz Barzani liderliğindeki Büyük Eylül Devrimi'nde Kürt halkının direnişi nedeniyle bu anlaşmayı imzalamak ve Kürt halkının bazı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

11 Mart Anlaşması’nı “Kürdistan halkının önemli bir kazanımı” ve “tarihi bir belge” olarak değerlendiren Başbakan, bu anlaşmanın Kürt halkının barışçı ve diyaloğa dayalı çözüm talebi temelinde olduğunu aktardı.

O dönemki Irak hükümetinin anlaşmadan geri adım atarak Kürdistan’a saldırdığını belirten Mesrur Barzani, “Irak Rejimi’nin saldırgan politikaları nedeniyle Kürdistan Bölgesi ve Irak geneli savaş, yıkım ve büyük felaketlerle karşı karşıya kalmıştır” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi halkının hâlen de Irak’ın suçlarından muzdarip olduğunu ve mağduriyetlerinin karşılanmadığını belirtti.

Anayasal ve barışçı çözüm isteklerine işaret eden Başbakan Mesrur Barzani, “Anayasal haklarımızı korumak, bu haklarımızdan vazgeçmemek ve sorunları Anayasa temelinde kalıcı ve barışçı bir şekilde çözmek konusundaki tutumumuzu yineliyoruz” dedi.

11 Mart Anlaşması

15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması, liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas Rejimi arasında imzalandı.

1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimi’ne karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için Eylül Devrimi'ni başlattı.

Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas Rejimi, Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. Irak Rejimi, 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Kürt halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı.