Mesrur Barzani: Kürdistan’ın bağımsızlık süreci başlamıştır

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, Kürdistan Öğrenciler Birliği’nin düzenlediği konferansta Kürdistan’ın bağımsızlık sürecinin başladığına işaret ederek “Bağımsızlık referandumunda Kürt halkının evet diyeceğine inanıyorum” dedi.

Mesrur Barzani: Kürdistan’ın bağımsızlık süreci başlamıştır

Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi konusunda kesinlikle geri adım atmayacaklarının altını çizen Mesrur Barzani şöyle konuştu:“Referandum ve bağımsızlık konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Bu yıl içerisinde bağımsızlık referandumunu gerçekleştireceğiz. Bu referandumla bütün dünyaya Kürt halkının bağımsızlık konusundaki düşüncesinin bu olduğunu söyleyebileceğiz. Uluslararası toplum da Kürt halkının iradesine saygı göstermesi gerekir.”dedi

Mesrur Barzani, Kürdistan’ın bağımsızlık sürecinin başladığını ve Kürtlerin bağımsızlığa giden yolda üst bir aşamada olduğunu belirterek “Kısa bir sürede bu amacımıza ulaşmayı umut ediyorum. Herkes, Kürtlerin bağımsızlığı hak ettiğinin farkındadır. Son yüzyılda Kürt halkının önüne birçok engel ve sorun çıktı. Ama herkesten önce, Kürtlerin bağımsızlığa inanması ve bu sürece destek vermesi gerekir. Başka halkların bizim üzerimizde hüküm sürmesi ve bizim adımıza kararlar vermesi kabul edilemez ve bizim bunu beklememiz düşünülemez.”

Mesrur Barzani, Kürdistan’daki tüm siyasi partilerin Kürdistan Başkanı Mesud Barzani öncülüğünde Kürdistan’ın bağımsızlığına desteklerini bildirdiklerini belirterek, ''Bu çalışmaları yürütmesi için özel bir komite kurulmuştur. Biz bu konuda geri adım atmayacağız ve Kürdistan’ın bağımsızlığı referandumunu her şart altında gerçekleştireceklerini söyledi.

Ulusların kendi kaderini tayin hakkının uluslararası sözleşmelerce kabul edilmesine vurgu yapan Mesrur Barzani, “Biz, her halk gibi eşit ve özgür yaşamak istiyoruz ve biz, bizim olmayan başka bir hakkın talebinde bulunmuyoruz. Ama biz, diğer uluslardan daha az hakları kabul etmiyoruz ve bu haklarımızın savunucusu olacağız. Uluslararası sözleşmelerde belirtildiği gibi, her halk ve ulus gibi kendi kaderimizi tayin etmek istiyoruz.”

Bağdat-Erbil ilişkilerine değinen Mesrur Barzani, tarihsel süreç içinde Kürtlerin büyük acılarla karşılaştığına dikkat çekerek, şunları söyledi:“Halkımıza karşı enfal gibi jenosidler uyguladılar, her yönden yaşamımızı olumsuz etkilemeye çalıştılar. Maaşlarımızı kestiler, ambargo uyguladılar. Ama bütün bu uygulamalara rağmen halkımızın bağımsızlık iradesini kıramadılar. Biz Bağdat ve komşu ülkelerle ile iyi ilişkiler geliştirmek, barış ve huzur içinde, yan yana ve sorunsuz bir şekilde yaşamak istedik.”diye konuştu