Başbakan Mesrur Barzani’den ‘Şengal’ açıklaması

Başbakan Mesrur Barzani, Şengal’de yasal olmayan silahlı grupların çekilmediğini belirterek, “Şengal Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini vurguluyoruz. Irak hükumetinin bu konuda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor ki Kürdistan Bölgesi’ne göç edenler serbestçe evlerine dönebilsin” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani’den ‘Şengal’ açıklaması

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, başkent Erbil’de Kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri

Konuşmasının başında Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin zamanında yapılması gerektiğini vurgulayan Barzani, “Seçimlerin zamanında yapılması için hükumet olarak gerekli prosedürlere başladık. Bu, inandığımız demokrasi ilkelerine saygının bir gereğidir. Umarım siyasi partiler de seçimlerin zamanlarında yapılması konusunda anlaşabilirler” dedi.

Kürdistan Bölgesi gelirleri

Kabine olarak başından beri tüm vilayet ve bağımsız idarelerin kendi çalışmalarını hayata geçirmeleri için hükumetin gelir programını uygulaması gerektiğine vurgu yaptıklarını belirten Barzani, Süleymaniye ve Halepçe’yi kastederek, bazı vilayetlerde bu programa uyulmadığını, bu nedenle azaldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin üç gelir kaynağı bulunduğunu, bunların petrol geliri, Irak federal hükumetinden gelen bütçe geliri ve vergi, gümrük gibi iç gelirler olduğunu anlatan Mesrur Barzani, “Burada belirtmek isterim ki, hükümet olarak ve şahsen, Kürdistan halkına bizden daha fazla değer veren kimseyi tanımıyoruz. Burada eğer bir yetersizlik varsa, neden kaynaklandığı sorulmalıdır” diye konuştu.

Barzani, önümüzdeki günlerde Süleymaniye, Halepçe vilayetleri ile Raparin ve Germiyen bağımsız yönetimleri yetkilileri ile bir araya geleceklerini ve bu bölgelerde maaşlar konusunda yaşanan aksamayı bizzat kendilerine soracağını söyledi.

Gıda ve enerji fiyatları

Başbakan Mesrur Barzani, koronavirüs salgını ve ardından Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile oluşan atmosfer nedeniyle dünya genelinde gıda ve enerji fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekti.

Bu durumun Kürdistan Bölgesi’ne de yansıdığını ifade eden Barzani, “Bu konuyu düzgün bir şekilde idare edebilmek, halk ve hükümet üzerindeki baskıyı en aza indirmek için birçok çaba sarf ettik. Bu çerçevede örneğin fırınlar için elektrik fiyatını düşürdük, temel gıda maddelerinin ithalatında gümrük vergilerini en aza indirdik. Aynı şekilde akar yakıt fiyatlarını düşürmek için gerekli olan yakıtın Irak’ın diğer kentlerinden temin edilmesine karar verdik” dedi.

Erbil-Bağdat ilişkileri ve enerji meselesi

Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasası hakkındaki kararına değinen Başbakan Barzani, bu konun bir kez daha kabine toplantısında detaylı şekilde ele alındığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Yönetiminin çözüm konusunda Bağdat’a gerekli yanıtı vermediği şeklindeki iddiaları yalanlayan Barzani, “Hükumet olarak, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal hakları ve genel olarak Irak’ın çıkarları çerçevesinde bir sonuca varmak için federal hükümetle temasımız sürekli vardı” dedi.

Barzani, sözlerine şunları ekledi:

“Daha önce de bu konuda gerekli açıklamayı yaptık; Kürdistan halkının anayasal haklarını ihlal eden tek taraflı kararlar kabul edilemez. Kürdistan Bölgesi hükumetinden, bölgedeki partilerden ve bireylerden hiç biri tüm Kürdistan halkı adına karar verme hakkına sahip değildir. Anayasada halkın anayasal hakları belirtilmiş ve hiç bir şekilde hak ihlali kabul edilemez. Anayasal haklardan vazgeçilemeyeceği gibi maddeleri de olduğu gibi uygulanması gerekmektedir.

Enerji, petrol ve gaz konusunda ise Bağdat ile temas halinde olmaya devam ediyoruz. Kürdistan Bölgesinin cevap vermediği şeklindeki ithamlar çok ilginç! Son dönemde aldığımız önerileri sözlü ve yazılı yanıtladık, yasalar ve hukuki çerçevede Kürdistan Bölgesi'nin haklarını açıkça belirttik. Irak'ın ve Kürdistan Bölgesi halkının çıkarlarına uygun şekilde olan bir sonuca nasıl ulaşabileceğimizi belirledik ve açıkladık. Çözüm için Bağdat’ın da kanun ve anayasaya başvurmasını bekliyoruz. Bu meseleyi siyasetten uzak tutup Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir baskı aracı olarak kullanmamalarını bekliyoruz. Bu sorunun yasal çözümüne bağlıyız.”

Kadına karşı şiddet

Kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için çabaladıklarını vurgulayan Barzani, “Keşke Kürdistan Bölgesi’ni bu konuda örnek gösterebilseydim” dedi.

İlgili bakanlıkların ve İçişleri Bakanlığının kadına yönelik suçlar için gerekli yasal tedbirleri aldığını kaydeden Mesrur Barzani, “Bu olayların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Bu da toplumsal bilince, eğitimle, din adamlarının desteği ile ve tüm vatandaşların katkısı ile olur” diye konuştu.

Barzani, “Kürdistan'da hiçbir şekilde şiddete yer yoktur. Bu nedenle hükümet olarak vatandaşa karşı işlenen suçları ortadan kaldırmak için her türlü önlemi almaya kararlıyız” ifadesini kullandı

Dar gelirliler için konut inşası

Mesrur Barzani, hükumet olarak dar gelirli vatandaşlara deste amacıyla Kürdistan’ın farklı bölgelerinde 20 bin konut inşa edeceklerini açıkladı.

Hükumetin denetiminde hayata geçirilecek olan bu proje için gerekli firmalarla görüştüklerini belirten Barzani, bu konutların uzun vadede uygun taksitler karşılığında ihtiyaç sahiplerine verileceğini söyledi.

Barzani, “Bu bizim son projemiz olmayacak, ancak iyi bir başlangıç olacak. Umarım dar gelirli ailelerimiz bundan faydalanacak” dedi.

“Şengal Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini vurguluyoruz”

Başbakan Mesrur Barzani, bir gazetecinin “Şengal meselesi konusunda Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı ilçede yasa dışı silahlı gruplar kalmadığını açıkladı. Şengal Anlaşması’nın uygulanması konusunda bir zemin oluştu mu, yoksa bu konuda aşılmayan farklı sorunlar mı var?” şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Sizler gazetecisiniz. Kaçınız Şengal’e giderek orada yasal olmayan güçlerin çıkarıldığını yerinde gözlemleyebildiniz? Kaç kişiye oraya gitme izni verildi? Hiç kimseye. Ne oradan yasal olmayan güçler çıkarıldı ne başka bir şey. Onlar hala orada. Orada kendisini dayatan gruplar ile Irak güvenlik güçleri arasında çatışmalar ve sorunlar da yaşandı. Çekilmek bir yana, Suriye’den daha fazla güç takviyesi yaptılar ve birbirlerine karşı durdular. Aynı zamanda gördük ki yine binlerce Şengal’li Kürdistan Bölgesi’ne yöneldi ve oradaki sağlıksız güvenlik koşulları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Bu nedenle biz Şengal Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini vurguluyoruz ve Irak hükumetinin bu konuda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor ki Kürdistan Bölgesi’ne göç edenlerin serbestçe evlerine dönebilsin. (Rudaw)