MHP, 'Kürt sorunu yoktur' çıkışıyla Cumhur İttifakı’nı zor duruma düşürdü - Fehmi Koru

Gazeteci Fehmi Koru, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz" açıklamasının ardından yeniden gündeme gelen Kürt sorunu tartışmalarına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Koru, Devlet Bahçeli'nin "Türkiye'de Kürt sorunu diye bir sorun yoktur" çıkışının Cumhur İttifakı'nı zor duruma düşürdüğünü belirtti.

MHP, 'Kürt sorunu yoktur' çıkışıyla Cumhur İttifakı’nı zor duruma düşürdü - Fehmi Koru

Koru'nun yazısından ilgili bölüm şöyle:

En çarpıcı ve nazik konu yeniden tartışma gündemine giren ‘Kürt sorunu’…

İktidarın küçük ortağı MHP böyle bir sorunun var olmadığı iddiasında. ‘Kürt sorunu’ demeyi bile ihanet olarak değerlendiriyor MHP.

Onun konuya böyle yaklaşmasının kendisi açısından bir maliyeti yok. MHP o kesimden oy beklemiyor; tam tersine “Öyle bir sorun yok” bayrağı açınca tabanından kaçmaya hazırlanan oyları yeniden kendisine döndürmesi bile mümkün.

Durum AK Parti için çok farklı.

Vaktiyle büyük çapta kendisine gelen oyları konuya yaklaşımda sergilediği zigzaglar yüzünden kaybediyor AK Parti. ‘Kürt sorunu’ adlı adınca AK Parti sözcülerince de dillendirildiğinde geçici de olsa ilgi uyandırabiliyor.

[Metropoll araştırma kurumunun her ay yaptığı Türkiye’nin Nabzı araştırmasının haziran ve ağustos ayları arasında bir gariplik gördüm. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın icraatları haziranda yüksek beğeni almışken, ağustosta beğeni düşüşe geçmişti. Sebep? Cumhurbaşkanı Erdoğan haziranda Diyarbakır’da konuya ilişkin açıklamalar yapmış ve bu beğenilmişti. Ağustos ayında ise konu iktidarın elinden çıkmış, muhalefetin ilgi alanına girmişti.]

AK Parti’nin ne yapıp edip geçmişte bir bölümü HDP’ye gitse de önemli bir oranı kendisine yönelmiş olan bölge oylarını yeniden kazanması gerekiyor. Aksi halde adayını cumhurbaşkanı seçtirmesi ve TBMM’de çoğunluğu elde etmesi imkansız.

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’yi ‘Kürt sorunu’ çözümünde mesru bir muhatap olarak gören açıklaması muhalefet adına yapılmış akılcı bir hamle.

İYİ Parti’nin ittifak içerisinde birlikte yer aldığı CHP’nin bu yeni açılımı karşısında suskun kalması da öyle.

Muhalefet sandığa yansıyacak oyları bugünden etkilemeye çalışıyor. Açılımla değişik sebeplerle HDP’ye gitmeyecek bölge oylarının Millet İttifakı içerisinde kendine yer bulmasını sağlama gayretinde muhalefet.

“Kürt sorunu yoktur” çıkışıyla MHP Cumhur İttifakı’nı zor duruma düşürdü.

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.