Miçotakis: Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada Kıbrıs'ta “iki devletli çözümü” asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Miçotakis: Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, beraberinde geniş bir heyetle ABD'nin başkenti Washington'da ağırlanıyor. Ziyaret, Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için planlandı ancak koronavirüs salgını nedeniyle bir yıl gecikmeli gerçekleşiyor.

ABD lideri Joe Biden, Yunan Başbakan Miçotakis'i mavi-beyaz kravatla ağırladı. Miçotakis aynı gün ABD Kongresi'nde konuşma yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la bir araya geldi.

Miçotakis Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde gerçekleşen ziyarette, ABD Kongresi’ne hitaben konuşması için Nancy Pelosi, Miçotakis’i kürsüye davet ederken “Uluslarımız dünya sahnesinde kilit müttefiklerdir” ifadelerini kullandı.

Miçotakis: Putin başaramayacak

Kongreye hitaben konuşmasında Yunanistan Cumhurbaşkanı Kiryakos, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle test edildiğini belirten, "Biz taraf olduk. Kesinlikle. Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanındayız" deyip ekledi:

"Putin başaramayacak. Sadece Ukrayna'da değil, aynı zamanda diğer tüm otoriter liderlere, uluslararası hukuku ihlal eden tarihsel revizyonizme ve açık saldırganlık eylemlerine küresel toplumun ve demokratik devletlerin müsamaha göstermeyeceği mesajı vermek adına da başarılı olmasına izin verilmemeli."

“Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz”

Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Yunan lider, şunları dile getirdi:

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlık ettiği oturumda, Miçotakis’in Kıbrıs sözleri Kongre üyelerinden büyük alkış aldı.

Yunan lider, ayrıca Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi, "Şu konuda kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz ve bu eylemler Yunan adaları üzerinde derhal durdurulması gereken uçuşları da içeriyor" dedi.

Yunanistan medyası: Miçotakis Ukrayna üzerinden Türkiye’ye mesaj verdi

Yunanistan medyası, Miçotakis’in ABD ziyaretine geniş yer verdi.

Miçotakis'in ABD Kongresi'nde tarihi bir konuşma yaptığını yazan Kathimerini gazetesi, Yunan Başbakanı'nın Ukrayna üzerinden Türkiye'ye mesaj verdiğini sayfasına taşıdı.

Yunanistan-ABD ilişkilerinin tarihteki en üst seviyeye ulaştığını belirten Kathimerini, Beyaz Saray'daki resepsiyonda F-35 savaş uçaklarının satışının da konuşulduğunu aktardı.

Habere göre, Miçotakis, "F-35 jetlerini hava filosuna katmak için süreci başlatacağız. 2030'a kadar bu fantastik savaş uçaklarını Yunan Hava Kuvvetleri'ne eklemeyi umuyoruz" diye konuştu.

Kathimerini ayrıca, Miçotakis'in Kongre'de adalar üstündeki hava sahası ihlallerini gündeme getirerek ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına gönderme yaptığını da savundu.

'Miçotakis'in ABD ziyaretinin faydaları' başlığını kullanan Ta Nea gazetesi ise, Ankara ve NATO'ya mesajlar verildiğini kaydediyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Miçotakis'in "Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğiz" sözlerine tepki gösterdi. Tatar, "Kıbrıs'ta 'işgal' diye bir şey yoktur, bir işgal varsa o da Yunanistan'ın işgalidir. Yunanistan, defalarca Kıbrıs'ı işgal etmeye çalıştı" ifadelerini kullandı.

Tatar, "Yunanistan'ın tarih boyunca tek amacı, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamaktı, hiç rahat durmadılar. Buradaki bütün çatışmanın, savaşın ve insan ölümlerinin sebebi, Yunanistan'ın bencilliği ve kışkırtmasıdır. Bütün yapmak istedikleri, Ege Adaları ve Kıbrıs'ı egemenlik alanlarına alarak Türkiye'yi sarmaktı. Büyük Yunanistan hayaliyle Türkiye'yi Anadolu'ya hapsetmek istediler, hala bu hayalleri var" diye konuştu.