Mısır ve Ürdün’den İran’ın saldırılarına tepki

Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, İran’ın Kürdistan Bölgesi’nde Kürt partileri hedef alan füze ve İHA saldırılarını kınadı.

Mısır ve Ürdün’den İran’ın saldırılarına tepki

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırıları kınayan bir açıklama paylaşarak, bunun Irak'ın egemenliğine ve güvenliğine yönelik "haksız bir ihlal" olduğunu belirtti.

Saldırıda masum insanların hedef alındığına işaret edilen açıklamada, yaşanan can kayıpları nedeniyle Irak hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerinde bulunuldu..

Açıklamada, "Mısır son günlerde bölgede meydana gelen gerilimleri izliyor ve sonuçlarının bölgesel istikrar ve güvenlik üzerindeki etkileri konusunda uyarıda bulunuyor" denildi. 

Ürdün Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı da, İran'ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bombardımanını sert bir şekilde kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Kardeş Irak Cumhuriyeti'nin Kürdistan Bölgesindeki çeşitli bölgeleri hedef alan ve çok sayıda ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan İran topçu ve füze bombardımanını en sert şekilde kınıyoruz” denildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Jina Emini'nin öldürülmesi üzerine başlayan protestolar devam ederken Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’te İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Saman Berzenci, saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Edinilen bilgilere göre ise, 15 kişi hayatını kaybederken 46 kişi de yaralandı.

İran saldırılarında hayatını kaybeden 7 kişinin Zagros Muhsin, Hacer Zerge, Milad Pursaheb, Rıhan Kenani, Muhammed Xelili, Şerko Berteni ve Mam Zana olduğu belirtildi.