MİT ile İçişleri arasında IŞİD krizi!

T24 yazarı Tolga Şardan, MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında bir kriz yaşandığını ve bu krizin IŞİD’in yeni lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğu iddia edilen bir kişinin İstanbul’da yakalanması sonrasında şiddetlendiğini yazdı.

MİT ile İçişleri arasında IŞİD krizi!
Kureyşi’nin MİT’in yabancı bir istihbarat servisi ile birlikte yürüttüğü operasyonla yakalandığını ve ancak bilginin kamuoyuna polis tarafından sızdırıldığını belirten Şardan, ‘Tabi burada “Nasıl olmuş ki, el Kureyşi ya da başka bir IŞİD üyesi gizlice İstanbul’a kadar gelebilmiş?” sorusunun yanıtı önemli.’ ifadelerini kullandı.
 
Tolga Şardan şunları yazdı:
 
“IŞİD’in üst düzey bir ismi İstanbul’da yakalanmıştı.” 
 
Söz konusu ismin Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi olduğu iddiası, İstanbul Emniyeti kaynaklarına dayandırılıyordu. 
 
Ancak, Büyüteç’in kaleme alındığı dün öğle saatlerine kadar ne İstanbul Valiliği’nden, ne İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, ne İçişleri Bakanlığı’ndan, ne de Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. 
 
Bu konuda ulaştığım bir bilgiyi paylaşayım. Adı henüz belli olmayan üst düzey IŞİD yöneticisi MİT tarafından tespit edilip yakalandı. Kaynaklar, MİT’in bu konuda yabancı bir ülke gizli servisi ile ortak çalışma yürüttüğünü ifade ediyor. İstanbul Emniyeti’nin süreçte yerel adli kolluk birimi olmasından dolayı yer aldığını ve sınırlı bilgi paylaşıldığını aktarayım. 
 
Ayrıca MİT’in, İstanbul Emniyeti’ne dayandırılan erken bilgi açıklamasından dolayı tepkili olduğu kaydediliyor. İlave edeyim yakalana kişi şu an itibarıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bilgisi dahilinde halen MİT’te sorgulanıyor. Polise teslim edilmiş değil. 
 
Tabi burada “Nasıl olmuş ki, el Kureyşi ya da başka bir IŞİD üyesi gizlice İstanbul’a kadar gelebilmiş?” sorusunun yanıtı önemli. 
 
Zira, “uçan kuştan haberinin olduğunu” ifade eden İçişleri Bakanı Soylu’ya Emniyet ve Jandarma İstihbaratı bağlı. Bir de MİT Başkanlığı var. O da Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a doğrudan bağlı. 
 
Yakalanan kişinin savcılığa teslim edilmesiyle beraber gerçek durumu anlayabileceğiz.
 
Bu arada süreci “sadece bir operasyon” olarak görmemek gerek. İçişleri Bakanlığı ile MİT Başkanlığı’nın yönetimi arasında son dönemde yaşanan kimi gerginlikleri de hesap etmek lazım.