MSB ile DSG’den karşılıklı 'ateşkes ihlali' suçlaması

MSB ile DSG’den karşılıklı 'ateşkes ihlali' suçlaması

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ABD ile Rojava’da “Güvenli Bölge’nin” tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyduklarını, DSG’nin son 36 saatte 14 taciz/saldırı gerçekleştirdiğini iddia etti. DSG’liyetkililer ise Türkiye’nin desteklediği grupların bölgede saldırılarını sürdürdüğünü duyurdu.

17 Ekim’de ABD heyeti ile Türk yetkilileri arasında yaklaşık 5 saat süren görüşmeler sonunda Rojava’ya yönelik yapılan operasyona 120 saat ara verilmesine karar verilmişti. Ateşkes kararı aynı akşam saat 22:00’da yürürlüğe girdiği açıklanmıştı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) dün yaptığı açıklamada, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (eski adı ÖSO) güçleri Serêkaniyê’ye aralıksız saldırı düzenlediğini ve bölgedeki şiddetli çatışmalar sonucu ilçenin ablukaya alındığını belirtmişti.

DSG Sözcüsü Kino Gabriel de, Türkiye’nin ABD ile varılan ateşkese uymadığını ve ateşkesin yürürlüğe girdiği andan şu ana kadar devam eden çatışma ve bombardımanlarda 13 savaşçı ile 5 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

MSB tarafından bugün yapılan açıklamada ise, “TSK tarafından Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyulurken, PKK/YPG’li teröristler son 36 saatte 14 taciz/saldırı gerçekleştirdi” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün düzenlediği basın toplantısında ateşkes kararına uyarak, bölgede şu anda çatışmaların durduğunu söylemişti.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan ile telefonda görüştüğünü açıklayarak, "Az önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Keskin nişancı ve havantopu saldırısı olduğunu söyledi. Ateşkes ya da operasyona ara vermeyi, birlikte çalışmayı çok istiyor. Kürtler de istiyor nihayi çözüm bulunacak. Yıllar önce bu düşüncenin olmaması çok kötü" demişti.