MSB ve HPG'den çatışmalara ilişkin açıklama

MSB, “Pençe-Şimşek” ve “Pençe-Yıldırım” operasyonlarında şu ana kadar 142 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı. HPG ise, son 28-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen eylemlerde 14 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

MSB ve HPG'den çatışmalara ilişkin açıklama

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik eş zamanlı olarak başlattığı “Pençe-Şimşek” ve “Pençe-Yıldırım” operasyonları ve çatışmalar devam ediyor.

Türkiye Millî Savunma Bakanlığı (MSB), operasyonların başından bu yana PKK’ye ait 7 bin 584 hedefin karadan, 215 hedefin ise havadan bombalandığını açıkladı.

Açıklamada, bombardımanlara müteakiben, bölgeye karadan sızma harekâtı gerçekleştirildiği ve operasyon kapsamında şu ana kadar biri bölge sorumlusu olmak üzere 142 PKK’linin hayatını kaybettiği belirtildi.

“Can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına hassasiyet gösterilmektedir”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bugüne kadar ülkemize yönelik terör tehdidine karşı icra ettiğimiz tüm operasyonlarımız, başta Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılı, uluslararası hukuka uygun, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır.

NATO’da kullanılan ve dünyaca kabul görmüş hedef belirleme usulleri kullanılarak tespit edilen söz konusu hedefler; dost ve müttefiklerimizle koordine edilmekte, operasyonlarımızda sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri için sivil halk, çevre, tarihî ve kültürel yapılar dokunulmazdır.” 

Son zamanlarda yapılan maket uçak ve dron saldırıları ile ilgili her türlü tedbirin alındığına değinilen açıklamada, bu kapsamda, 25 Mayıs 2021 tarihinde fırlatıldığı yer tespit edilen maket uçağın fırlatma rampasının imha edildiği kaydedildi.

HPG’den Açıklama

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada ise, Metina ve Zap bölgede 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde TSK unsurlarına karşı gerçekleştirilen eylemlerde 14 askerin öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bu eylemlerde bir A4 mevzisi ile 1 A4 silahı, 1 uzaktan kumandalı zırhlı araç ve 1 mevzinin imha edildiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında, 27 Mayıs günü Zap bölgesine bağlı Sîda alanında, 28 ve 29 Mayıs günlerinde Avaşin’de TSK tarafından gerçekleştirilen bombardımanlar neticesinde çıkan arazi yangınlarının hala devam ettiğini duyurdu.

Hayatını kaybeden 6 HPG’linin kimlik bilgileri açıklandı

HDP BİM, 19, 20 ve 28 Mayıs tarihlerinde Zap’ta yaşanan çatışma ve bombardımanlarda yaşamını yitiren 6 örgüt üyesinin kimlik bilgilerini de kamuoyuna duyurdu.

Buna göre hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

 “Agit Batman” kod adlı Batman doğumlu Veysi Yömen

“Rêber Nisêbîn” kod adlı Mardin/Nusaybin doğumlu Süleyman Aydın

“Rêdûr Cudi” kod adlı Şırnak doğumlu Muhammed Mehdi Tanrıverdi

“Brûsk Kobanê” kod adlı Rojava/Kobani doğumlu Ahmet Ali Bozan

“Zeynep Faraşîn” kod adlı Mardin/Kızıltepe doğumlu Mizgîn Akyol

“Zagros Avaşîn” kod adlı Muş doğumlu Ferdi Mergel

 “Kürdistan coğrafyası bombardılanıyor ormanları yakılıyor”

TSK’nın aksine HPG ise, operasyonlar esansında bir yandan arazinin bombalandığını, diğer yandan ağaçların kesildiğini kaydetti.

HPG BİM’in 28 Mayıs tarihli açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"Sömürgeci Türk devleti gerçekleştirdiği işgal harekatlarının yanı sıra Kürdistan coğrafyasını sürekli bir şekilde bombardımana tutarken diğer yandan hem ormanları yakmakta hem de ağaçları kesmektedir. Özellikle son süreçte Metina, Zap, Avaşin ve Bitlis’in Garzan bölgesine bağlı Geliyê Şêx Cuma ve Şehit Mizgin alanlarında işgalci Türk ordusu çete ve kontralar eliyle ağaçları kesmektedir. Sömürgeci TC devleti Kürt halkına karşı soykırım suçu işlediği gibi Kürdistan doğasını da talan ederek büyük bir suç işlemektedir. Bu suç cezasız kalmayacağı gibi hiç kimse TC devletinin Kürdistan coğrafyasını talan etme suçuna ortak olmamalıdır" dedi.

Rudaw