MSD: Suriye ordusu ile anlaşmaktan başka çaremiz yok

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eş Başkanı Riyaz Derar Türkiye’nin olası bir saldırısı karşısında, Efrin’deki hataların tekrarlanmasını istemediklerini bu yüzden Suriye ordusu ile anlaşmaktan başka çarelerinin olmadığını söyledi.

MSD: Suriye ordusu ile anlaşmaktan başka çaremiz yok

Rûdaw Radyo’ya katılan  MSD  Eş Başkanı Riyaz Derar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’ya yönelik operasyon tehditlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Derar, olası bir saldırıda göç sorunun daha da derinleşeceğini, Efrin’de yaşanan acı tecrübe ve hataların tekrarlanmaması için Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Suriye ordusu ile anlaşmaktan başka çaresinin olmadığını söyledi.

Riyaz Derar, “Türkiye uluslararası konjonktürden faydalanarak Suriye’de olası bir siyasi çözümde konumunu güçlendirmeyi, söz ve rol sahibi olmayı hedefliyor. Masa başında yapılacak her türlü çözüm görüşmelerinde yer almak istiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye’nin operasyon düzenlemesi halinde bu durumdan tüm Suriyelilerin etkileneceğine işaret eden MSD Eş Başkanı Riyaz Derar,  “Minbic ve Tel Rıfat’ta saldırı olması halinde göç sorunu daha da derinleşir. Çünkü Suriye ve Rojava’nın farklı bölgelerinden göç eden binlerce insan bu bölgelerde yaşıyor” dedi.

“ABD askerlerinin konuşlu olduğu bölgelere saldırı olabilir”

DSG ve Rojava yönetiminin olası bir operasyona karşı hazırlıklarına ilişkin ise Riyaz Derar, “Genel bir hazırlığımız söz konusu. Türkiye her ne kadar Tahran zirvesinde Rusya ve İran’dan beklediği desteği almasa da operasyon yapma kararından vazgeçmiş değil. Zirvede her 3 ülke de ABD’nin Suriye’den çekilmesi konusunda mutabık oldu. Bu durumda belki ABD askerlerinin olduğu bölgelere saldırı gerçekleşebilir” yorumunda bulundu. 

MSD Eş Başkanı Riyaz Derar, bu durumda DSG’nin operasyonlara karşı “Efrin’deki acı tecrübe ve hataların” tekrarlanmaması için Suriye ordusu ile anlaşmaktan başka bir çaresinin kalmadığının altını çizdi.