MSD'den güvenli bölge açıklaması: Türk askerleri sınırdan çekilmeli

MSD'den güvenli bölge açıklaması: Türk askerleri sınırdan çekilmeli

Türkiye ile ABD arasında uzlaşmaya varılan Rojava'da oluşturulacak güvenli bölgeye ilişkin Rojavalı yetkililerden açıklama geldi.

Associated Press'e konuşan Suriye Demokratik Meclisi Eşbaşkanı İlham Ahmed, güvenli bölge konusunda atılan ilk adımların olumlu olduğunu ancak bölgede huzur sağlanabilmesi için Türk askerlerinin de Suriye sınırından çekilmesi gerektiğini söyledi. Ahmed, "Türk askerleri sınırlardan çekilmezse, her zaman bir tehdit olarak değerlendirilecek" dedi.

Türkiye ile ABD arasında geçen ay varılan güvenli bölge anlaşmasının ardından YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG), sınırdaki bazı birliklerini çekmeye başlamıştı.

İlham Ahmed, güvenli bölgeyle ilgili anlaşmanın, YPG'nin beş ila 14 kilometre derinliğindeki bir alandan çekilmesini ve 20 kilometre derinliğindeki bir bölgenin ağır silahlardan arındırılmasını öngördüğünü söyledi. 

Ancak Türkiye, güvenli bölgenin derinlik açısından daha geniş bir alanı kapsamasını talep ediyor. Güvenli bölgenin uzunluğu konusunda ise henüz bir mutabakat yok. 

Güvenli bölge anlaşmasının uygulanması için daha fazla sayıda ABD askerine ihtiyaç duyulacağını söyleyen Ahmed, "Ancak ABD yönetiminin bu konuda ne karar vereceği henüz net değil" dedi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu üyesi Aldar Halil de Rojava'daki Kürt yönetiminin güvenli bölgede Türk askeri bulunmasını kabul etmeyeceğini söyledi. Halil, Türkiye'nin bölge üzerinde tam yetkili şekilde uçuşlar gerçekleştirmesini ya da kalıcı üs bulundurmasını da reddedeceklerini ifade etti.

Halil, güvenli bölge konusunda sağlanacak nihai bir anlaşmanın, Rojava yönetiminin Türkiye tarafından dolaylı şekilde tanınması anlamına geleceğini de söyledi. Ancak Halil, nihai anlaşmaya kısa vadede varılmasını beklemediğini, bunun zaman alacağını belirtti.

Öte yandan ABD güçleri ve Serekaniye Askerî Meclisi, Serekaniye sınır hattında ortak devriyelere başladı. Devriye ekibi dört ABD panzeri ve üç Serekaniye Askerî Meclisi aracından oluşuyor.