Murat Karayılan: 'Bu bir operasyon değil, büyük bir savaş'

PKK üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, TSK’nın Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başlattığı son operasyonun hakkında, “Bu bir operasyon değil, bu büyük bir savaş” yorumunu yaptı.

Murat Karayılan: 'Bu bir operasyon değil, büyük bir savaş'

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 17 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde başlattığı “Pençe-Kilit” operasyonları hakkında örgütün yayın organlarından ANF’ye konuştu.

Devletin 2016’dan bu yana yeni bir konseptle hareket ettiğini, “PKK’nin önüne geçmek için Türkiye’nin sınırılarını Misak-ı Milli çerçevesinde askeri, siyasi, ekonomi ve her alanda kontrol altına almayı hedeflediğini” öne süren Karayılan, “Aynı zamanda bu yolla Irak ve Suriye’yi de direkt bir işgalle değil de kendi himayeleri altına almak istiyorlar. Bu biçimde de Yeni Osmanlıcılık programını hayata geçirmeyi ve Türkiye’yi de bölgenin en büyük devleti haline getirmeyi amaçlıyorlar” dedi.

“Operasyon değil büyük bir savaş”

“Pençe-Kilit” operasyonunun aslında 14 Nisan’da bombardımanlarla başladığını, 3 gün süren “yumuşatma”nın ardından harekatın 17 Nisan’da karadan da başladığını, bölgeye indirilen askerlerle desteklendiğini belirten Karayılan, “Bu bir operasyon değil, bu büyük bir savaş. Hiçbir devlet böyle kolay kolay birbirleriyle savaşmaz. Ukrayna’da bile böyle cephelerin olduğuna, sürekli savaşın yaşandığı bir nokta olabileceğine inanmıyorum” diye konuştu.

Çatışmaların daha da şiddetleneceğini belirten Karayılan, “Bu sadece PKK ve Türk devletinin savaşı değildir. Sadece Kürdistan dağlarını değil, Hewlêr’i ve Bağdat’ı da etkileri altına almayı başaracaklar. Bundan dolayı bu savaş, Kürt halkı açısından ölüm-kalım savaşıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de iktidarın “varını yoğunu bu savaşta harcadığını, bu yüzden başarılı olamasa halkın onlardan hesap soracağını” savunan Karayılan, “Bu onlar için önemli. Fakat bizim için bu çok daha önemli; çünkü mesele ölüm-kalım meselesidir” dedi.

Karayılan, “Yeni Osmanlıcılık hayalleri peşindeler. Bu öyle gizli bir plan değil. Bir hesapları var; her gün ‘Kerkük aslında bizimdi, ancak aldılar’ demiyorlar mı? Böyle olmazsa şu anda Başika’da askerleri ne arıyor? Stratejileri tutarsa Kürt statüsünün tehlikeye gireceği, ortadan kalkacağı açıktır” diye ekledi.

Karayılan, geçen yıldan beri Peşmerge Güçleri’nin yerleştiği bölgelerden geri çekildiklerini söyledi.

“Kürt’ün Kürt’le savaşı yaşanmaması için. Bunda hiçbir hayır yoktur, kimse kazanmayacak. Bu Türk devletinin projesidir” diyen Murat Karayılan, “PKK Güney Kürdistan’ın federasyonu için büyük bir garantördür. PKK olmasaydı Türk devleti federasyon filan tanımaz” görüşünü savundu.

Hulusi Akar’ın Mecliste, “Ne Türkiye içinde ne de Türkiye dışında Kürdistan diye bir yer yok” dediğini belirten Karayılan,”Bunlar bu amaçla bu savaşı yürütüyorlar, stratejilerini buna göre hazırlamışlar” dedi.

Karayılan, basında çıkan; “çatışmalar nedeniyle halk köyüne gidemiyor, siviller zarar görüyor” şeklindeki haberlerin doğru olduğunu ancak bu konuda Kürdistan Bölgesi hükumetinin “kendi siyasetini sorgulaması gerektiğini” savundu.

Murat Karayılan son olarak Şengal’de PKK’ye yakınlığı ile bilinen asayiş güçleri ile Irak ordusu arasındaki çatışmalar hakkında, “Bunların tamamı Türk devletinin teşvikiyle oluyor” açıklamasında bulundu.