Musa Anter Davası'nda 35'inci duruşma: Zaman aşımına 3 ay kaldı

Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın duruşması bugün Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Musa Anter Davası'nda 35'inci duruşma: Zaman aşımına 3 ay kaldı

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 35'inci duruşması bugün Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

JİTEM ana davası ve 1993 yılında “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davada, zaman aşımı süresine 3 ay kaldı.

AİHM İHLAL KARARI VERMİŞTİ

nter’in ailesi 22 Şubat 2000’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. AİHM, 2007 yılında “yaşam hakkının hem maddi hem de usul açısından ihlal edildiğine” karar verdi. AİHM kararında ayrıca, olayın ardından ortaya çıkan ve Anter'in öldürülmesiyle doğrudan ilgisi olan, Meclis’in 1998 tarihli “Susurluk Raporu” gibi bazı önemli delillerin de yetkililer tarafından kullanılmadığını tespit etti. 

17 YIL SONRA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

AİHM kararının ardından 2009 yılında Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın itiraflarını “ihbar” kabul ederek, katliamdan 17 yıl sonra soruşturmayı yeniden başlattı. Aygan bir hatıratında Anter katliamının JİTEM'in önde gelen kadrosu tarafından planlandığını itiraf etti. Bunun üzerine PKK itirafçıları Cemil Işık, Ali Ozansoy, Abdülkadir Aygan, Hamit Yıldırım ve "Yeşil" kod adıyla tanınan Mahmut Yıldırım hakkında tutuklama kararı verildi ve uygulamada 20 yıllık zaman aşımı süresinin dolmasına çok kısa bir süre kala Hamit Yıldırım, 29 Haziran 2012'de tutuklandı. 2013 yılında Hamit Yıldırım ile "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Abdülkadir Aygan ve emekli Albay Savaş Gevrekçi hakkında, “kasten insan öldürmek ve halkı silahlı isyana teşvik etmek” suçlarından yargılanmak üzere dava açıldı. 

DAVA ANKARA’DA GÖRÜLÜYOR

Dava, açılmasından kısa bir süre sonra 2015 yılında “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi. Dava, 1990’lı yıllarda Kürt illerinde JİTEM tarafından işlenen zorla kaybetme ve hukuk dışı infazlarla ilgili yürüyen ve JİTEM Ana Davası olarak anılan dava ile birleştirildi. 1993 yılında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle ilgili dava 2019 yılında açıldı ve Musa Anter ile JİTEM Ana Davası’yla birleştirildi. Anter ailesini avukatı Selim Okçuoğlu, Musa Anter Davası’nın diğer davalardan tefrik edilmesi için defalarca talepte bulundu ancak her defasında Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “davanın sanıkları Abdülkadir Aygan ve Cemil Işık’ın henüz savunmalarının alınamamış olması” gerekçesiyle reddedildi.

HAMİT YILDIRIM TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Dava 2016 yılından bu yana Ankara’da görülüyor. Haziran 2017’deki duruşmada sanık Hamit Yıldırım, “tutukluluk süresi dolduğu” gerekçesiyle tahliye edildi. (HABER MERKEZİ)