Musa Anter katledildiği yerde anıldı

Kürt bilgesi gazeteci yazar Musa Anter, katledilişini 30'uncu yılında Diyarbakır’da vurulduğu sokakta anıldı. Anter’in Nusaybin’deki köyünde yapılacak anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da katılacak.

Musa Anter katledildiği yerde anıldı

Duvar’da yer alan habere göre; Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’ın Seyrantepe semtinde katledilen gazeteci ve yazar Musa Anter için anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğine Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, DFG, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), milletvekilleri İmam Taşçıer ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, hasta tutuklu yakınları, Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Diyarbakır 78'liler Girişimi ve çok sayıda kişi katıldı.

“Apê Musa’nın kalemleriyiz”

“Kürt gazetecilerin öğretmeni Musa Anter 30 yıl önce bu sokakta katledildi” diye konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğu, ona sıkılan kurşunun bir halkın diline, hakikat arayışına sıkıldığını söyledi.

Müftüoğlu, “Apê Musa'nın katledilmesiyle bu halkın susturulması ve kalemsiz kalması amaçlandı. ‘Kürt basınının çınarı katledilirse bu halk susar’ diye düşünüldü. Evet, öğretmenimiz, Apê Musa’mız bu sokakta katledildi ve kalemi kanlar içinde kaldı. Ama ardılları o kalemi alarak gerçekleri yazmaya devam etti. Cengiz Altun’lar, Gurbetelli’ler, Ferhat Tepe’ler, Deniz Fırat’lar, Nujiyan Erhan’lar o kalemi devraldı ve bizlere bıraktı" dedi.

Apê Musa’nın katledilmesinin ardından gazete binalarının bombalandığını, gazete dağıtımcılarının katledildiğini ve tutuklandığını anımsatan Müftüoğlu, şunları söyledi: “Apê Musa’nın ardılı olan 16 özgür basın emekçisi, gerçekleri halka ulaştırdıkları için 8 Haziran’da gözaltına alınıp 16 Haziran’da tutuklandı. Arkadaşlarımızın dosyasına koyacak delil bulamayan polis, kameralarımızı, fotoğraf makinelerimizi ve bugün elimizde onurumuz olarak tuttuğumuz bu fotoğrafları delil olarak sergiledi. Bugün buradan bir kez daha söylüyoruz; hakikat halka ulaştırmaya çalışırken katledilen bu isimler bizim onurumuzdur. Operasyonlarla, tutuklamalarla bizi vazgeçireceklerini düşünenlere bir kez de Apê  Musa’nın katledildiği yerden sesleniyoruz;  biz Apê Musa’nın kalemiyiz, onun küçük generalleriyiz, onun ardıllarıyız, bu hakikat mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.”

“Apê Musa’ya borcumu ödemeye geldim”

Anmada konuşan gazeteci Hüseyin Aykol, geçmiş yıllarda özgür basın çalışanlarına yönelik saldırıları hatırlatarak, "Tutuklamalar oldu ama biz yine de devam ettik” dedi.

Aykol, şunları söyledi: “Buraya Apê Musa'yı katledenlere nefreti söylemek için gelmedim, ben buraya Apê Musa'ya borcumu ödemeye geldim. Biz bıraktığın gibi değiliz, o günden bu yana 50'ye yakın gazete çıkardık, radyolarımız oldu. Bütün dünyaya yayın yapan televizyonlarımız var. Her ulusun kendi ajansı olur. Biz bu uğurda şehit olduk, hapse girdik. Ajanslarımız da gazetelerimiz gibi kapandı. Biz yaşadıkça Kürt halkının yaşadıklarını haber yapacağız. Bütün dünyaya duyuracağız. Ben 33 yıldır buradayım. Çocuğum, torunum yaşındaki gençler özgür basına katıldılar. Büyüyerek devam ediyoruz.”

“Apê Musa'lar hep olacak”

Kürtlerin tarihte birçok kez yok edilmek istendiğini söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Apê Musa buna ‘kabul etmiyoruz’ dedi. Bunun için Kürt halkı için yazılar yazdı. Bunun için 70 yaşında bu sokakta katledildi. Bu düzen devam ettikçe Apê Musa gibi insanlar olacaktır. Apê Musa o gün belki tekti ama bugün milyonlarcadır” diye konuştu.