Müslim: IŞİD'i Rakka'dan ABD için değil, halkımız için çıkaracağız!

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Rakka'yı IŞİD'den ABD için değil halkın çıkarları için alacaklarını söyledi

Müslim: IŞİD'i Rakka'dan ABD için değil, halkımız için çıkaracağız!

PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, Rakka operasyonunu ABD ile Kürtlerin birlikte gerçekleştireceklerini söyledi. Müslim, ham Rusya hem de ABD ile politik ilişki içinde olduklarını söyledi.

Newroz kutlamaları için gittiği, İsveç'te Evrensel'den Murat Kuseyri'yi konuştu. Suriye'deki son gelişmeleri değerlendiren, Rakka'yı ABD istediği için değil, halkın çıkarları için IŞİD'den almak istediklerini söyledi. Müslim, "Daha sonra orada nasıl bir yönetim olacağına Rakka halkı karar verecek. Biz oradan çekileceğiz” dedi.

'IŞİD'in Suriye'deki başkenti' olarak nitelendirilen ve ABD'nin Rakka operasyonunu Kürtlerle birlikte yapacağını belirterek, "IŞİD Rakka'da tutunamaz ve çekilecek” dedi.

'Daha Sonra Çekileceğiz'

Müslim, hem ABD hem de Rusya ile politik ilişki içinde olduklarını belirterek şöyle devam etti: "Hem Ruslar hem de ABD kendi çıkarları için bizimle hareket ediyor. Ama bizim halkımızın da çıkarları var. Karşılıklı çıkarlarımız olduğu için birlikte hareket ediyoruz. Yani aramızdaki ilişki karşılıklı çıkar ilişkisi. ABD ve Rusya, IŞİD'ı Rakka'dan çıkarmak istiyor. Biz de istiyoruz. IŞİD orada oldukça biz evlerimizde rahat uyuyamıyoruz. Bu nedenle onları oradan çıkartacağız. IŞİD'ın orada bulunmasını hiç bir zaman kabul edemeyiz. ABD istediği için değil, bizim çıkarlarımız açısından IŞİD'ın atılması gerektiği için Rakka'yı alacağız. Daha sonra orada nasıl bir yönetim olacağına Rakka halkı karar verecek. Biz oradan çekileceğiz.”

Rusya'nın Anayasa Taslağı

Müslim, Rusya'nın hazırladığı anayasa taslağında da Kürtlerin haklarının gözetildiğini ve Rusya'nın PYD'nin Astana ve Cenevre'de olması gerektiğini sık sık dile getirdiğini de hatırlattı.

PYD ve YPG'ye yönelik AKP hükümeti tarafından yapılan, Suriye'nin kuzeyinde "demografik yapıyı değiştirdikleri” iddialarını da değerlendiren Müslim, şunları söyledi:
"Birleşmiş Milletler geçtiğimiz hafta rapor yayınlandı. Raporda bu iddiaların yalan olduğu söyleniyor. Bizim hiç bir zaman demografik yapıyı değiştirme düşüncemiz olamaz. Tersine başka yerlerden kaçıp bizim bölgelere gelen halkları konuk ediyoruz.”

'Türkiye Bölgenin Yapısını Değiştirmek İstiyor'

Müslim TSK öncülüğündeki Fırat Kalkanı güçlerinin el Bab'ı aldıktan sonra yöneldikleri ancak ABD ve Rus varlığı nedeniyle ilerleyemedikleri Menbic'teki demografik durum ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Menbic'i yöneten 130 kişilik konseyin 73'ü Arap, 43'ü de Kürt'tür. Türkmen ve Çerkesler de mecliste temsil ediliyor. Şimdi bunlar Kürt oldukları için mecliste yer almasın mı? Ya da Menbic'ten mi çıkarılsın? Türkiye tüm bunları bahane ederek bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyor. Bunu kimse kabul etmez.”