Mustafa Kazımi: 'Ezidi kadınların korunması için daha çok çalışılmalı'

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, devletin IŞİD’den kurtarılan kadın ve kız çocuklarını korumak ve terörü önlemek için daha fazla yasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mustafa Kazımi: 'Ezidi kadınların korunması için daha çok çalışılmalı'

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, IŞİD’den kurtarılan Ezidi kadın ve kız çocuklarının korunmasına yönelik Parlamentoda çıkarılan yasanın birinci yıl dönümü vesilesi ile bir konferans düzenlendi.

Irak Başbakanlık Ofisi’ne bağlı Diyalog ve Barış Komisyonu, Sosyal İşler Bakanlığı’na bağlı IŞİD’den Kurtarılanlar Müdürlüğü’nün Uluslararası Göç Örgütü’nün ortaklığı ile düzenlenen konferansa Başbakan Mustafa Kazımi ve IŞİD mağduru Ezidi kadınlar da katıldı.  

Burada bir konuşma yapan Kazımi, Ezidi Kürtlere karşı işlenen insanlık suçunun tekrarlanmaması için herkesin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Kazımi, "Hayatta kalan ve evlerine dönenlere saygı duymalıyız. Onlara direndi ve bize işlenen suçları anlattı. Bu çete gruplarının dini aşırılığı amaçlarına ulaşmak için bir bahane olarak kullandıklarını, bununla Irak’ı, bölgeyi ve dünyayı yerle bir etmek istediklerini gördük” dedi.

Irak hükumetinin Ezidilere karşı işlenen suçlara karışanların bulunup yargılanması için çalışmalarına devam ettiğini belirten Başbakan Kazımi, “Devletin Ezidi kadın ve kız çocuklarını korumak için daha fazla yasa çıkarması gerekiyor” diye konuştu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi verilerine göre, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldıran IŞİD, 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı, yüzlercesini kurşuna dizdi. Bu güne kadar çoğu kadın ve kız, 3 bin 548 kişi kurtarıldı.