Musul Valisi: Halk dönmeden Şengal inşa edilemez

Musul Valisi Necim Ciburi, Şengalli göçmenler dönmeden bölgenin inşa edilemeyeceğini söylüyor. Ancak Duhok’taki kamplarda yaşayan göçzedeler ise, güvenlik sağlanmadan ve yıkılan evleri inşa edilmeden geri dönmelerinin imkansız olduğunu belirtiyor.

Musul Valisi: Halk dönmeden Şengal inşa edilemez

Ağustos 2014’te IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal’den göç ederek Duhok’taki kamplara yerleşen binlerce Ezidi Kürt, bölgeye istikrar geldikten sonra evlerine geri dönmek istiyor.

Şengalli 38 yaşındaki Fehime Kasım ve ailesi, 8 yıldır Duhok’taki Şarya Kampında yaşıyor. Eşi ve bir çocuğunun psikolojik rahatsızlıkları var.  

Şengal’den çıktıktan sonra evlerinin yerle bir edildiğini anlatan Fehime Kasım, bölgede güvenlik ve huzur sağlanmadan dönmelerinin imkansız olduğunu söylüyor:

“Evimizi yaktılar, hiç bir şeyimiz kalmadı. Bu halde geri dönemeyiz. Gidersek içinde yaşayacağımız bir ev, barınak yok. Burada ölsek de gidip orada sürünmekten daha iyidir.”

Aynı kampta yaşayan İbrahim Halil de, Şengal’deki karmaşaya ve birden fazla silahlı grubun bulunmasına dikkat çekiyor:

“Orada şu an 5-6 hizip var. insanlar kimin yanında olacağını bilemiyor. Ayrıca evimiz barkımız kalmadı. Kimse bununla ilgilenmiyor, kimse inşa etmeyi düşünmüyor, herkes kendisi ile meşgul.”

Musul Valiliği yetkilileri, Erbil ile Bağdat arasında 9 Ekim 2020’de Birleşmiş Milletler’in gözetiminde imzalanan Şengal Anlaşmasının uygulanamamasını, mali sebeplere bağlıyor.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi geçtiğimiz günlerde, Musul (Ninova) Valisi Necim Ciburi’yi Şengal ilçesinden sorumlu yetkili olarak atamıştı.

Vali Ciburi ise, durumu şöyle özetliyor:

“İçişleri Bakanı’nın açıklamalarından anladığım kadarıyla; Ezidi gençlerden oluşması planlanan yerel polis tugayı mali nedenlerle şu ana kadar oluşturulamadı. Hemşehrilerime karşı gerçekçi olayım; onlar kamplarda yaşamaya devam ettiği müddetçe yerleşim yerleri inşa edilemez. Dönmezlerse buralar inşa olmaz. Şimdi biz altyapısı ile tamamlanmış bir yerleşke inşa ettik ama kimse ikamet etmediği için yıkılmaya yüztutuyor.”  

Duhok Göç ve Göçmenler Müdürlüğü ve Kriz Yanıtlama Merkezi verilerine göre, il sınırları içerisindeki 15 kampta yaşayan 135 bin 844 Şengalli göçzededen sadece 33 bin 724’ü Şengal’e geri döndü. Hala kamplarda 102 bin 120 kişi yaşıyor. /Rudaw