Musul'da IŞİD ile yaşanan savaşta 20 binden fazla kadın dul kaldı

Musul’da IŞİD’le yaşanan savaştan dolayı 20 binden fazla dul kadın zor şartlarda yaşıyor.

Musul'da IŞİD ile yaşanan savaşta 20 binden fazla kadın dul kaldı

 Musul’da IŞİD’le yaşanan savaştan dolayı 20 binden fazla dul kadın zor şartlarda yaşıyor.

IŞİD’in kontrolü olduğu dönemde özellikle kadınlar olmak üzere Musul halkı büyük bir mağduriyet yaşadı. Binlerce kadın IŞİD ile yaşanan savaşta eşini kaybetti.

Resmi kurumların elinde resmi bir veri olmamasına rağmen binlerce kadının eşini Musul’un özgürleştirilmesi savaşında ya da IŞİD tarafından öldürülmesi dolayısıyla kaybettiği tahmin ediliyor.

Rûdaw’a konuşan Musul Valiliği Divanı Kadın Birimi Sorumlusu Sakine Muhammed Ali, “Kadın Birimi’nin elinde dul kadınlarla ilgili yeterli bir bilgi yok. Musul’da 20 bin dul kadının olduğu tahmin ediliyor. IŞİD mensuplarının eşleri ve yakınları olan 4 bin kadın da var” dedi.

Musul İl Meclisi Üyesi Hezvan Davudi, “Eşleri öldürülen ve boşanan kadınların durumunun farkındayız. Irak hükümeti söz konusu kadınlara karşı sorumluluklarını yerine getirmiyor” diye konuştu.

Davudi, Musul Valiliği’nin IŞİD’in bıraktığı yerlerin büyüklüğünden dolayı özellikle 20 binden fazla dul kadının olmasından dolayı bir çok zorlukla karşılaştığını söyledi.

Davudi ayrıca, Irak Anayasası’na göre, hükümetin dul ve boşanmış kadınların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini ifade etti.

Zor şartlarda yaşam koşullarıyla mücadele eden Musullu dul kadınlar, çocuklarının ihtiyaçlarını da karşılayamıyor.

Musullu dul kadın Ala Muhammed, “Musullu kadınlar karşı karşıya kaldıkları durumdan dolayı büyük bir zahmet çektiler. Şu anda da çok büyük bir baskı altındalar ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Buda uygun olmayan yollara başvurmalarına neden oluyor. Buda özellikle Musullu olmak üzere Iraklı kadınlar için kötü bir imaj oluyor” ifadelerini kullandı.