"Musul'da önce siyasi ve idari bir plan yapılmalıydı"

"Musul'da önce siyasi ve idari bir plan yapılmalıydı"

Başkan Barzani bugün Erbil'in Pirmam ilçesindeki Başkanlık Konutu'nda, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başkanlıktan yapıla açıklamada, görüşmede Musul operasyonu, IŞİD sonrası dönem ve Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak referandumun ele alındığı belirtildi.

 

Musul ile ilgili endişelerin dile getirildiği görüşmede, anlaşma ve karşılıklı anlayışın aksine atılan adımların gelecekte daha büyük sorunlara yol açtığı, kentteki etnik grupların birlikte yaşamasını tehlikeye attığı ifade edildi.

Başkan Barzani, “IŞİD sonrası dönem çok hassas, örgütün ortaya çıkmasına yol açan zeminin yeniden oluşması önlenmeli” dedi.

“IŞİD'in Musul'da ortadan kaldırılması,yok olduğu anlamına gelmez"

Musul'u kurtarma operasyonundan önce askeri bir planın yanı sıra, siyasi ve idari bir planın da olması gerektiğini vurgu yaptıklarını hatırlatan Barzani, “Maalesef söz konusu anlaşma yapılmadı. Şimdi de sorunların başlangıcı ortaya çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani, Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasındaki işbirliği ve koalisyon güçlerinin desteğiyle Musul'u kurtarma operasyonunun sona yaklaştığını ifade ederek, şunları söyledi:

“IŞİD'in Musul'da ortadan kaldırılması, örgüt ve terörün yok olduğu anlamına gelmez. Terörün ortaya çıkması ve güçlenmesine yol açan faktörler ortadan kaldırılmalı. Kentin etkin grupları, güven içinde olduklarını ve hayatlarının koruma altında olduğunu hissetmeli.”

Kürdistan halkı, barışçıl araçlarla bağımsızlığa  doğru adım atıyor

Kürdistan Bölgesi'de 25 Eylül'de yapılacak referandumun kararının ele alındığı toplantıda, Başkan Barzani, Kürdistan halkını referanduma doğru adım atmasını teşvik eden faktörleri sıralayarak, “Kürdistan halkı, diyalog yoluyla barışçıl araçlarla bağımsızlığa ve kendi haklarını sağlamaya doğru adım atıyor. Bu da savaş ve yeni sorunun ortaya çıkmasını önlemek içindir” diye belirtti.

Douglas Silliman, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında üstlendikleri rolden dolayı ülkesi adına Başkan Barzani ve Peşmerge Güçleri'ne teşekkür ederek, terörle mücadelede iki taraf arasındaki işbirliği ve desteğin önemine dikkat çekerek, söz konusu işbirliğinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

.