Myanmar'da bugünkü protestolarda ölenlerin sayısı 114'e yükseldi

Myanmar'da askeri darbeye karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu 114 kişi hayatını kaybetti.

Myanmar'da bugünkü protestolarda ölenlerin sayısı 114'e yükseldi

Myanmar Now internet sitesinin protestoları anlık takip eden hak gruplarına dayandırdığı habere göre bugün Mandalay'da 40, Yangon'da 27, Sagaing'de 11, Bago'da 9, Magway'da 6, Tanintharyi'de 5 kişi vurularak öldürüldü.

Yine, Ayarwaddy, Kachin, Mon ve Shan bölgelerinde 16 kişi de Myanmar ordusunun silahlı müdahalesi sonucu can verdi.

Bugünkü rakamlar, darbe karşıtı protestoların başladığı 6 Şubat'tan bu yana bir gün içinde en yüksek can kayıpları olarak kayıtlara geçti.

Myanmar'da yönetime el koyan ordu, hafta sonu yapılacak gösterilere karşı protestoculara “başınızdan ya da arkanızdan vurabilirsiniz” uyarısında bulundu.

Devlet televizyonundan bir mesaj yayımlanan cunta yönetimi, “daha önceki ölümlerde olduğu gibi başınızdan ya da sırtınızdan vurulabileceğiniz bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz” ifadeleriyle protestoya hazırlanan darbe karşıtı halkın evlerinden çıkmamasını istedi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmarlılar 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı.

Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 380'in üzerinde gösterici hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.