Nadia Murad: Ezidi Kürtlerin geleceği belirsiz

Nadia Murad: Ezidi Kürtlerin geleceği belirsiz

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, Ezidi Kürtlerin geleceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Nadia Murad, Alman Der Spiegel Gazetesi'ne verdiği röportajda, “Kendi topraklarımıza dönme umudumuz var olmaya devam edecek. Ama katliamlar da sürecek ve geleceğimiz belirsiz” dedi.

IŞİD'le mücadele konusundaki bir soruya Ezidi Kürt kadını Nadia Murad, şu yanıtı verdi:

“Ben siyasi biri değilim ancak IŞİD'in halen silah ve yeni araçlara sahip olduğunu görüyorum. Kim veriyor bunları? Onların mali kaynakları kurutulmalı. Bununla birlikte suçlular yargı önüne çıkarılmalı. Biz, suçluların uluslararası mahkemede yargılanması için çalışıyoruz.”

Şengal'de devam eden gerginliklere de değinen Murad, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilemiyorum ama orada durumlar çok zor. Bazı aileler evlerine dönmüştü ama IŞİD onlara saldırdı. Peşmerge ile Şii milisler arasındaki gerginlikler devam ederken, Türkiye PKK mevzilerini hedef aldı. Bu yüzden o aileler bir kez daha evlerinden oldu.

IŞİD ile işbirliği yapmayan insanlarla yaşayabiliriz. Ama çoğu ya örgüte yardım etmiş ya da işlenen suçlara göz yummuş. Bu yüzden güvenimiz kalmadı.”

Almanya'nın güneyindeki Baden Württemberg bölgesinde yaşayan Nadia Murad, “Almanya bizim için çok şey yaptı. Benim gibi Irak'ta kamplarda yaşayanlara daha iyi bir hayat fırsatı verdi. Şimdi Almanya benim evim ama Almanca çok zor bir dil” diye konuştu.