NATO toplantısında kriz... Çavuşoğlu sesini yükseltti

İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının görüşüldüğü Berlin’deki Nato Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rojava Özerk Yönetimi’ne verdiği destekle bilinen İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'i “feminist” politika yürütmekle suçlayıp sesini yükselttiği bildiriliyor.

NATO toplantısında kriz... Çavuşoğlu sesini yükseltti

Haberi, uluslararası haber ajansı Reuters, toplantıya katılan diplomatlara dayanarak verdi ve toplantının çok gergin geçtiği ifade edildi.

Habere göre Finlandiya ve İsveç tarihi bir kararla NATO'ya katılmayı düşündüklerinin sinyalini verdiğinde, ittifak kendi içinden değil Moskova'dan sert bir yanıt bekliyordu.

Yine de NATO dışişleri bakanlarının Finlandiyalı ve İsveçli mevkidaşlarıyla Avrupa güvenliğinde on yıllardır yaşanan en büyük değişimi kutlamak için Cumartesi günü bir araya geldikleri toplantıda, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı havayı kararttı.

Bir NATO diplomatı Reuters'e Berlin'deki toplantıyla ilgili olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "kriz modunda" olduğunu söyledi.

Daha önce de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ile İsveç'in üyeliğini destekleyemeyeceğini söyleyerek diğer NATO üyelerini şoke etmişti.

Reuters’ın aktardığına göre Çavuşoğlu ise Berlin’deki toplantıda, Türkiye'nin yeni üyelik tekliflerini kabul etmesi için şartlar koymakla kalmadı, aynı zamanda üç NATO diplomatının protokolde "utanç verici" bir kırılma olduğunu söylediği İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'e sesini yükseltti.

Bir başka NATO diplomatı da Berlin'deki bu çok gergin atmosferi anlatarak, "Bizim için tarihi bir andı ve Çavuşoğlu, Linde'in 'feminist politikasından' rahatsız olduğunu ve çok fazla dramatize ettiğini söyledi. Birçok diplomat durumu sakinleştirmek için sessizliği tercih etti” dedi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmaması şartıyla konuşan diplomat, "Türk meslektaşımızın ne istediğini, yani gerçekten ne istediğini anlamaya çalışıyorduk. Utanç vericiydi” dedi.

Ankara'nın başlıca talepleri, İskandinav ülkelerinde bulunan Kürt gruplara desteği durdurmaları ve Türkiye'ye silah satışlarına yönelik çekinceleri kaldırmaları.

Bir Türk diplomatik kaynağı, Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin tutumunu saygıyı bir dille özetlediğini ve Linde'in, tutumunun İsveç'in feminist dış politikasından kaynaklandığı yönündeki iddiasını reddettiğini söyledi.

Yine Reuters’ın aktardığına göre süreci yakından takip eden bir kaynak, Çavuşoğlu'nun Erdoğan'ın zorlamasıyla kamuoyu önünde sert bir tavır takındığını, ancak çok ileri gitmesi halinde yabancı müttefiklerin Türkiye'yi tecrit etme riski bulunduğunu söyledi.