NATO'dan ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

NATO zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiride, "Putin, Ukrayna’daki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz" denildi.

NATO'dan ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı.

NATO toplantısına 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

NATO LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

NATO'nun bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi.

Bildiride şunlar denildi:

"Çin, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna’daki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020'ye kadar görevde kalacak. Ukrayna'ya saldırılardan Belarus'u sorumlu tutuyoruz."

STOLTENBERG: BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN ÇİN NÜFUZUNU KULLANMALI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve sonrası açıklamalarda bulundu.

"Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bize teşekkür etti” diyen Stoltenberg, “Bugün NATO liderleri daha fazla destek konusunda uzlaştı. 4 NATO ülkesinin lideri Ukrayna'ya desteğimizi onayladı. Baltık denizinden Karadeniz'e kadar desteğimizi artıracağız. Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam edeceğiz. NATO liderleri caydırıcılığı artırmak için anlaştı. Doğu kanadında daha fazla askerimiz olacak. Denizaltı ve hava filomuzu güçlendireceğiz. Savaş gemileri kalıcı olarak görev olacak. Bunların detaylarına Haziran ayında Madrid'de gerçekleştirilecek olacak zirvemizde karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, “Ukrayna'ya tanksavar ve drone yardımında bulunacağız. Daha fazla insani ve finansal yardım gerçekleştirilecek. Bu konuda müttefikler Rus tehdidi ve baskısı  karşısında  Bosna Hersek gibi ülkelere yardım etmek için anlaştık” dedi.

"ÇİN NÜFUZUNU BARIŞÇIL SÜREÇ İÇİN KULLANMALI"

“Aynı zamanda Pekin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulundu. Çin'in Rusya'da barışçıl bir çözüm için nüfuzunu kullanmasını önerdik” diyen Genel Sekreter, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belarus'u da aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sorumlu tuttuk. Sonuç olarak, NATO savunma konusunda yatırımlarını artırmasında anlaştı. Avrupa ve Kuzey Amerika birlikte durmaya devam edecektir. Tabii ki bugün şu kadarını söyleyebilirim. İnandırıcı ve kredi raporlar aldık. Sivillere karşı askeri güç kullanılması bizim için endişe kaynağı. NATO müttefikleri tabii ki enerji konusunda da işbirliği yapıyor. Arz güvenliğinin sağlanması ve Rusya’dan enerji alımının azaltılmasının konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Burada Çin’e verdiğimiz mesaj çok önemli. Rusya’ya ekonomik ve askeri destek vermemeliler.”

“UKRAYNA'YA BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLMEYECEK”

Birçok farklı konuyu görüştüklerini vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek. Bu çatışmanın Ukrayna sınırlarını aşarak NATO ve Rusya arasında bir savaşa dönüşmemesi gerekiyor. Bu topyekûn Rusya ile bir savaşa girmek anlamına gelecektir. Tabii ki endişeliyiz. Çünkü buradaki retoriği duyuyoruz. Rusya’nın Ukrayna’da biyolojik ve kimyasal bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığına dair haber alıyoruz. Böyle silahların kullanılmasının derin çaplı sonuçları olacaktır. Bu hem Ukrayna halkını etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit eden bir duruma dönüşecektir” dedi.

NATO Genel Sekreteri, “Geçmişte Rusya’nın Suriye’de Esad rejimine kimyasal silah kullanması konusunda yardım ettiğini biliyoruz. Bu konuda Ukrayna'ya yardım edeceğiz” şeklinde konuştu.

JOHNSON: YAPTIRIMLAR NE KADAR SERT OLURSA PUTİN O KADAR HIZLI VAZGEÇER

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU: UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna'yı desteklediği, Rusya'yı kınadığı ve ona karşı durduğu mesajını vurguladı.

ESTONYA BAŞBAKANI KALLAS: CAYDIRICI KARARLAR ALMALIYIZ

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını vurgulayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna'ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ: ÇİN YAPICI BİR ROL OYNAMALI

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin'in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, "İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin'in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız" diye konuştu.

SLOVENYA BAŞBAKANI: RUSYA'NIN KİMYASAL SİLAH KULLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Slovenya Başbakanı Janez Jansa ise "Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum" dedi.

AB, SAVAŞIN DURMASINI, HUKUKUN VE DEMOKRASİNİN KORUNMASINI İSTİYOR

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna'da devam eden savaşın durması, uluslararası hukuk ve demokratik prensipleri muhafaza etmek gerektiğini söyledi.

Michel, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenecek G7 Zirvesi girişinde açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın başlattığı savaşa karşı G7, NATO ve AB ülkelerinin çok sağlam biçimde birlikte çalıştıklarını belirten Michel, "Bu savaş durmak zorunda. Esas olan, uluslararası hukuk ve demokratik prensipleri desteklemek ve korumaktır" diye konuştu.