Neçirvan Barzani, Sudani’yi Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflarla buluşturdu

Başkan Neçirvan Barzani Erbil’de, Irak Başbakanı Sudani’yi Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderleri, etnik ve dini yapıların temsilcileri ile bir araya getirdi.

Neçirvan Barzani, Sudani’yi Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflarla buluşturdu

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani dün akşam başkent Erbil’de Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi Başkanlık konutunda kabul etti.

Görüşmede, Erbil-Bağdat ilişkileri ve bu ilişkilerdeki son gelişmeler, Irak’ın mevcut durumu ve karşı karşıya olduğu sorunlar ele alındı.

Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın komşularla ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki son gelişmelerin de masaya yatırıldığı görüşmenin ardından her iki lider Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti liderleri, etnik ve dini kesimlerin temsilcileriyle bir araya gelerek taleplerini dinledi.

Ezidi Miri: Şengal sorununun çözülmesi gerektiğini söyledim

Toplantıya katılanlardan Ezidi Kürtlerin Miri Mir Hazım Tahsin Beg,  görüşmenin çok verimli geçtiğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani ve Başbakan Sudani ile iki saate yakın görüştüklerini kaydeden Mir Hazım Tahsin Beg, “Irak Başbakanına Halepçe’yi il olarak belirledikleri için teşekkür ettim. Her iki liderden Şengal anlaşmalarını istedim. Savaştan zarar gören bölgelerin hepsinin yeniden inşa edildiğini ve insanların geri döndüğünü ancak Şengal’in o haliyle kaldığını aktardım” dedi.

Ezizi Emiri, Irak Başbakanı Sudani’nin daha sonra Şeyhan'ı ziyaret edip Ezidi Kürtlerin taliplerini yüz yüze görüşerek dinlemek istediğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanlığı Ezidi İşleri Müdürü Saud Misto da “Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın bu çabalarına saygı duyuyoruz. Din, ve etnik köken fark etmeksizin hepimizi bir çatı altında bir araya getirmesi çok önemliydi” dedi.  

Misto, "Ayrıca siyasi farklılıkları olan tüm siyasi partileri de bir araya getirmesi umut verici. Bu Kürdistan Bölgesi Başkanlığının tüm tarafları bir arada tutan bir çatı haline geldiğini gösteriyor” diye konuştu.

Türkmen temsilci: Başkan tüm kesimlerin sürece katılmasını istiyor

Toplantıya katılan bir Türkmen temsilcisi Muhammed Sadettin de “Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, tüm toplulukların siyasi değişikliklerden haberdar olmasını, bunlara katılmasını ve içinde yer almasını istiyor” diye konuştu.

Kürdistan Parlamentosu Türkmen milletvekili Sadettin, toplantının iki ana mesajı olduğunu belirterek, “Birincisi toplulukların Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi sürece katılımı ve haberdar olması, ikincisi ise Irak Başbakanına, Kürdistan’daki toplulukların ve siyasi partilerin bir arada olduğunu gösteren güzel bir tablo sunmaktı” ifadesini kullandı.

Türkmenlerden dört temsilcinin toplantıda hazır bulunduğunu aktaran Muhammed Sadettin, “Kürdistan Bölgesi Başkanının topluluklara verdiği desteği ve rolünü övdük. IŞİD'e karşı mücadelede kendimizi hiçbir zaman tehdit altında hissetmediğimizi ve kendimizi Kürdistan Bölgesi'nde misafir görmediğimizi söyledik” dedi.

“Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için çağrı yapıldı”

Kürdistan İslam Din Alimleri Birliği Başkanı Molla Abdullah Veysi de toplantının "çok iyi" geçtiğini söyledi.

Toplantıda hazır bulunan tüm temsilcilerin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara çözüm bulunması çağrısında bulunduğunu belirten Veysi, “Bağdat ile yaşanan tüm sorunlar için elbette toplumlar birlik içinde ve talepleri ortaktır" dedi.

Toplantıya katılan Soran Bağımsız İdaresi Başkanı Helgurd Şeyh Necip de, “Bütün siyasi parti ve tarafları Kürdistan Bölgesi Başkanlığı çatısı altında bir araya getirmek çok önemliydi. Irak Başbakanı'na, Kürdistan Bölgesi'nde siyasi farklılıklar olsa bile, Kürdistan Bölgesi Yönetiminin ayrım gözetmeksizin herkesi bir araya getirmek için başkanlık görevine sahip olduğu mesajı verildi” yorumunu yaptı.

Şeyh Necip, “Irak Başbakanı da toplantıya katılanları görmekten memnun olduğunu, Bağdat ile Erbil arasındaki tüm sorun ve farklılıkları diyalog yoluyla çözeceklerini vurguladı” diye aktardı.