Neçirvan Barzani’den 11 Mart mesajı: Geçmişin hatalarından ders çıkaralım

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Mele Mustafa Barzani liderliğindeki Eylül Devrimi ile dönemin Irak Hükümeti arasında 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşmanın 53’üncü yıl dönümüne ilişkin bir mesaj yayımladı

Neçirvan Barzani’den 11 Mart mesajı: Geçmişin hatalarından ders çıkaralım

11 Mart Anlaşması’nın ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani öncülüğünde Irak Hükümeti ile imzalandığını kaydeden Naçirvan Barzani, “Kürdistan’ın tüm şehitlerinini ruhuna ve Büyük Eylül Devrimi’ne katılan tüm kahramanlara selam olsun” ifadelerini kullandı.

11 Mart Anlaşması’nı “Büyük bir zafer” olarak değerlendiren Barzani, “Bu anlaşma, Kürt halkının bazı haklarını tanıyan ve davasının meşruiyetini dünyaya duyuran ön önemli resmi belgedir” ifadelerine yer verdi.

11 Mart Anlaşması’nın sonraki kazanımların temeli olduğunu belirten Barzani, “11 Mart Anlaşması, Raperin’den tutun Parlamento’nun, hükümetin ve federalizmin kuruluşuna kadar Kürt halkının sonraki tüm kazanımlarının temel dayanağı oldu” diye belirtti.

11 Mart Anlaşması ile Irak’ın dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biri olması için fırsat oluştuğunu aktaran Barzani, Iraklı yetkililerin mantık yerine savaşı tercih etmelerinin acı dışında bir şey getirmediğini ve “Irak’ın hâlen bu yanlışın bedelini ödediğini" ifade etti.  

Neçirvan Barzani, “Kürdistan ve Iraklı tüm taraflara bu tarihten ve geçmişin hatalarından ders alınması çağrısı yapıyorum. Gelin, maddi ve beşeri kaynakları ülkenin gelişmesi ve vatandaşların mutluluğu için kullanalım; Iraklı tüm oluşumların haklarının, federal sistemin, egemenlik, barış ve istikrarın korunması için kullanalım; birbirimizi kabul, tolerans, birlikte yaşam, kardeşlik, eşitlik, gelişmiş bir ülke inşa etmek, güçlü ve güzel bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için hep birlikte kullanalım” diyerek Kürdistan ve Iraklı tüm taraflara çağrıda bulundu.

11 Mart Anlaşması

15 maddeden oluşan 11 Mart Anlaşması, liderliğini Mela Mustafa Barzani’nin yaptığı Kürtler ile Irak Baas Rejimi arasında imzalandı.

1961 yılında Güney Kürdistan’da Mela Mustafa Barzani liderliğindeki Kürtler, Irak Rejimi’ne karşı Kürt halkının haklarını elde etmek için Eylül Devrimi'ni başlattı.

Yürütülen 9 yıllık kahramanca mücadeleden sonra, dönemin Irak Baas Rejimi, Kürt halkının haklı taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. Irak Rejimi, 11 Mart 1970 tarihinde imzalanan anlaşma ile Kürt halkının otonomi hakkını resmi olarak tanıdı.