New York'ta Netanyahu'dan Trump'a İran karşıtı öneriler

New York'ta Netanyahu'dan Trump'a İran karşıtı öneriler

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bugün ABD Başkanı Donald Trump ile New York'ta yapacağı görüşmede, İran'la olan nükleer anlaşmasında değişiklik yapmayı ya da sonlandırma önerisinde bulunacak.

Sözkonusu görüşme, Washington'da, ABD'nin anlaşmadan vazgeçmesi ve bunun doğuracağı sonuçların tartışıldı bir dönemde gerçekleşiyor. 

Geçtiğimiz Perşembe günü, Trump, İran'ı yaptırımlardan muaf tutan anlaşmayı yenilemişti. Ancak önümüzdeki ay, İran'ın anlaşmanın şartlarını yerine getirip getirmediği konusunda Kongreye bilgilendirerek anlaşmayı yenilemesi gerekiyor. ABD yasalarına göre bu her 90 günde bir tekrarlanması gerekiyor. 

Washington'da, ABD'nin anlaşmaya son verip vermemesi gerektiği, bunun müttefikleri ile olan ilişkileri bağlamında ne anlama geleceği, devam eden tartışmalar ve İran'ın tam nükleer kapasitesine erişecek kapasiteye sahip olup olmadığı tartışılıyor. Netanyahu, geçen hafta Arjantin'de anlaşmanın değiştirilmesi ya da iptal edilmesi gerektiğinde ısrar etmişti.

Trump, geçtiğimiz Perşembe günü gazetecilere, İran'la olan nükleer anlaşmasının gördüğü en kötü anlaşma olduğunu, hiç yapılmamış olması gerektiğini söylemiş ve "bakın görün, iki hafta içinde ne yapıyoruz." demişti. Trump'in bu tavrı, bugün gerçekleşecek olan görüşmenin önemini daha da arttırıyor.