‘Newroz ateşini ulusal birlik ve yakınlaşma için harlayalım’

PDK-Bakur, Pêlkurd, PSK, TEVGER ve PAK, Newroz dolaysıyla yayımlaıdığı ortak bildiride, “Gelin, Newroz kutlamaları vesilesiyle ulusal birlik, dayanışma ve yakınlaşma çabalarına hız verelim” denildi.

‘Newroz ateşini ulusal birlik ve yakınlaşma için harlayalım’

Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur), Pêlkurd, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokratik Hareketi (TEVGER) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’nden (PAK) Newroz Bayramı dolaysıyla ortak bir açıklama yayımladı.

Kürt milletinin bu yıl da Newrozu olağanüstü koşullarda kutlamakla karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada, “Bilindiği gibi mart ayı, barındırdığı coşku ve kazanım dolu günleri, acılı ve trajik anılarıyla Kürd ve Kürdistan tarihinde önemli bir yer tutar. O tarihi günlerden biri de hiç kuşkusuz 21 Mart Newroz günüdür. Ne var ki Kürt milleti bu yıl da Newrozu olağanüstü koşullarda kutlamakla karşı karşıyadır. Newrozu kutlamanın önündeki engellerden birisi Covid-19 ise, diğeri ise Türkiye devletinin baskıları ve yasakçı uygulamalarıdır” ifadelerine yer verildi.

Newroz ateşinin ulusal birlik ve yakınlaşma için harlanması gerektiğinin altı çizilen mesajın devam şöyle:

“Elbette Newroz bütün Aryan toplumlarının yeni yılı olarak kabul edilmektedir. Ancak Kürt ulusu ve Kürdistanlı halklar için Newrozun ayrı bir önemi vardır. Kürtler ve Kürdistanlı topluluklar için Newroz hem bir bayram olarak kutlanır hem de özgürlük ve bağımsızlık için başkaldırı, direniş ve mücadele günü olarak kabul edilir. Sömürgeci güçlerin Newrozun kutlanmasını yasaklamalarının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.

Newrozun kutlanmasının önünü alamayan sömürgeciler, zamanla yöntem değiştirirek riyakar bir yaklaşımla bu günü sahiplenmeye yöneldiler. Bu yaklaşım sonucunda Newroz kutlamalarını asıl  amacından saptırıp içeriğini boşaltmak, böylece bu günü anlamsız kılmak istediler. Kürt halkının düşmanlarının amacı Newroz kutlamalarını Kürt ulusunun tarihi değerlerinden, zaman ve mekandan soyutlamak, giderek bu kutlamaları bulanıklaştırıp anlamsız hale getirmektir.

Zamanında ve kendi amacına uygun olarak kutlanan ve anılan Newroz süreç içinde sömürgeciliğe, zulüm ve zorbalığa karşı ulusal direnişin sembolüne dönüşmüştür. Benzer şekilde inkar ve asimilasyon politikalarına karşı ulusal bilinç ve hafızanın canlandırılması ve güçlendirilmesi için bir kaldıraç rolü oynamıştır.

Bugün Newroz Kürdistan’ın Güneyinde özgürce kutlanıyor. Böylece Newroz ulusal kazanımların ve bilincin yükseltilmesi ve ulusal coşkunun kabarması için bir fırsata dönüşüyor. Ancak Kürdistan’ın Güney Batı parçasında sömürgecilerin saldırı ve engellemelerinden dolayı Newroz kutlamaları bazı şehirlerde yasaklanmış durumdadır. Kürdistan’ın kuzey ve doğusunda ise Newroz hala kendi özgünlüğüyle, özgürce ve gerçek anlamıyla kutlanamamaktadır.

İran İslam Devleti geçen yıl Kürdistan’ın doğu parçasında Newroz kutlamalarını yasaklamıştı, büyük bir ihtimalle bu yıl da durum değişmeyecek. Buna karşın onlar Kürt halkının irade ve beklentilerine zincir vuramayacaklar. Özgürlüğün sembolü olan Newroz ateşi ülkemizin doğusunda da görkemli bir şekilde harlanacak.

Kürdistan’ın kuzeyinde de sömürgeci devletin bütün imkanlarıyla Newroz kutlamalarını engellemeye yönelme ihtimali yüksektir. Buna karşın ülkemizin kuzey parçasında Newroz zamanında ve gerçek amacıya uygun bir şekilde ve farklı bir tarzda kutlanmalıdır. Covid -19 nedeniyle kutlamaların kapsamı dar olsa bile... Newroz kutlamaları aynı zamanda kendi dilimizle konuşma bilincini artırmalıdır. Benzer şekilde temel ulusal, sosyal ve kültürel hakların kazanılması, giderek Kürt ulusunun kendi geleceğini belirleme hakkının hayat bulacağı bir zemine dönüşmelidir.

Değerli Kürdistanlılar

Yakındoğu ve Ortadoğu yoğun bir altüst oluş sürecinden geçmektedir ve söz konusu değişimin merkezi hiç şüphesiz Kürdistan olacaktır. Gelinen aşamada sömüregeci güçler artık Kürdistan’daki varlıklarını eskisi gibi sürdüremiyor, Kürt ulusunu kölelik zincirleriyle kontrol edemiyorlar. Bölgesel ve uluslararası düzeyde değişen güç dengeleri Kürt halkı ve Kürdistan’ın özgürlüğü için yeni imkanlar ortaya çıkartmakta, bunun için zemini olgunlaştırmaktadır.

Kürdistan’ın Güney Batısı’nda ortaya çıkan söz konusu imkan ve fırsatlar Kürtlerin ulusal birlik ve yakınlaşmasını acil bir görev haline getirmektedir. Kürtler ancak ulusal bir ittifak ve dayanşma ile eldeki kazanımlarını koruyabilir ve Kürdistan’ın özgürlüğü ve bağımsızlığı doğrultusunda sonuç alıcı adımlar atabilirler.

Kürdistan’ın güney parçasında federe kazanımların korunması, devletleşmeye temel teşkil eden kurumların inşası, birleştirilmesi ve güçlendirilmesi; özgürlük ve bağımsızlığa giden sürecin olgunlaştırılması için, Kürdistan siyasi partiler arasındaki işbirliği ve ortak anlayış hızla güçlendirilmelidir.

Ülkemizin doğu parçasında da kazanmanın yolu, bu parçadaki ulusal güçlerin birlik ve ittifakından geçmektedir.

Kürdistan’ın kuzeyinde ise yapılacaklar bellidir; ulusal bilincin kırılmasını engellemek, özgürlük ve bağımsızlık inancını güçlü ve diri tutmak için atılacak ilk adım bütün ulusal, yurtsever güçlerin elele vererek, birlikte çalışmaları, ulusal işbirliği ve ittifak için adım atmalarıdır.

Gelin, Newroz kutlamaları vesilesiyle ulusal birlik, dayanışma ve yakınlaşma çabalarına hız verelim. Ulusal kazanımları ve ortak anlayışı koruma ve geliştirmeyi her şeyin önüne koyalım.

Yaşasın, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi ve direnişinin sembolü Newroz.

Yaşasın Kürt ulusunun ulusal birliği ve ittifakı.”